Руски трговци "меркају" српску храну

Представници руских трговинских ланаца и дистрибутера показали су појачано интересовање за српским производима првог дана међународног сајма прехрамбених производа "Продекспо" у Москви.

"Српска бринза, млади сир, кајмак и млечни намази већ су представљени у руским продавницама, али интересовање руских купаца говори да потенцијал није ни издалека искоришћен, пре свега производња компанија Млекара Шабац, Мегле Крагујевац и Млекара Уб", изјавио је Дејан Делић, директор представништва Привредне коморе Србије у Москви.

Како је додао, у сегменту извоза српског сира у Русију "бележимо раст извоза од 40 одсто у 2018. години у поређењу са претходним годинама".

Квалитет производа, технологија и специфичност производње, истиче Делић, издвајају и српске месне прерађевине, које немају конкуренцију на тржишту Русије, а то су производи Златиборца, Мачкат и Митрос Флајшварен, Сремска Митровица.

Смрзнуто и сушено воће српских компанија ИТН група, Мастер фрутс, Мундорама и Интерфуд 60, осим индустријске прераде, заступљено је и као готов производ спреман за исхрану.

Како се наводи у саопштењу ПКС, дистрибуција смрзнутог и конзервисаног поврћа на руско тржиште приоритет је компаније ПИК Бечеј, док квалитет производа компаније Топлички винограда издваја ту производну категорију.

Свеже цеђени сокови Фрувита, без додатака шећера, бележе тренд раста продаје у Русији, а перспективе су велике, оценили су посетиоци првог дана сајма.

Национални штанд Србије посетио је амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић, који је разговарао са представницима компанија о пословању на руском тржишту, као и о изазовима са којима се суочавају српски извозници.
Српски производи су на сајму у Москви, једној од највећих међународних сајамских изложби прехрамбене индустрије у свету, представљени у оквиру Националног павиљона Србије, а наступ 12 српских компанија организовале су ПКС и Развојна агенција Србије (РАС), уз подршку Програма Уједињених нација за развој у Србији у оквиру Пројекта "Помоћ за трговину - подршка производним капацитетима у пољопривредном сектору". 

Руска Федерација је трећи трговински партнер Србије. Укупна билатерална трговинска размена у 2018. години достигла је око три милијарде долара уз раст од 18,5 одсто, од чега је преко милијарду долара извоз Србије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 22:42) - anonymous [нерегистровани]

Izvoz u Rusiju? A, neće moći.

Sad će EU da objavi neko svoje mišljenje kako je Srbija previše zavisna od ruskog tržišta i da to ne može tako. Zapamtite šta sam rekao.