Ускоро јефтинији роминг у региону

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић најавила је да је договорено да регионални споразум о ромингу земаља западног Балкана буде потписан у априлу у Београду, на другом Дигиталном самиту западног Балкана.

Татјана Матић је, како се наводи у саопштењу Министарства, рекла да је потписивање регионалног споразума договорено на министарском радном ручку у Скопљу.

Матићева је подсетила да је текст Нацрта споразума о смањењу цена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону западног Балкана усаглашен и да дефинише, између осталог, регулисање малопродајних и велепродајних цена.

На скупу у Скопљу, поред српске делегације и представника земље домаћина, учествовали су представници БиХ, Црне Горе, Албаније и Грчке, као и генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу и европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел.

Марија Габријел је рекла да очекује да ће регионални споразум о ромингу бити потписан на Дигиталном самиту западног Балкана 4. и 5. априла у Београду, истичући посвећеност Европске комисије регионалном повезивању и подршци европским интеграцијама.

Теме састанка биле су осим новог регионалног споразума о ромингу, такође и регионални развој и истраживање клауда, укључујући електронске потписе, као и сарадња у области сајбер безбедности.

Најављено је оснивање регионалних тренинг центара за информациону безбедност, узимајући у обзир капацитете земаља у региону.

Министар информационог друштва и администрације Северне Македоније Дамјан Манчевски изразио је могућност потписивања и Споразума о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења између Србије и Македоније на Самиту у Београду.

Споразумом је предвиђено да квалификоване услуге од поверења имају једнако правно дејство у земљама потписницама, чиме се омогућава олакшано, сигурније и масовније електронско пословање између тих земаља, наведено је у саопштењу.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 11:39) - Jovan [нерегистровани]

Roming

Roming u eu je besplatan tako, ako si na whatsapp ,neplacas nista, ili na viberu,..pozivi su besplatni.A ako zoves sa normalnog mobilnog kucu,to je otprilike kao da zoves u Srbiji nekoga.E to je prava stvar..

(уторак, 19. феб 2019, 10:58) - Goce [нерегистровани]

Zna li RTS

Da se mi vikamo Severna Makedonija? Ili to još nije stiglo do vas?

(уторак, 19. феб 2019, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

nepouzdani roming

Cene rominga su tako nepouzdane da je mnogo pametnije kupiti na kiosku SIM karticu u zemlji boravka i sa te kartice koristiti internet usluge.U protivnom su moguca veoma bolna iznenadjenja od par stotina eura na telefonskom racunu.

(уторак, 19. феб 2019, 08:45) - anonymous [нерегистровани]

Region

Naravno, iskljucene su Hrvatska i Slovenija, jer pripadaju EU, a to je vazan deo regiona. Ukljucene su sve zemlje regiona koje nisu, pa ce doci do nekog poboljsanja, ali dok se roming ne uskladi sa EU, nece biti velikih pomaka.