Субвенције за гориво пољопривредницима

Пољопривредници у Србији ће од 1. марта моћи да рачунају на субвенције на дизел гориво, за шта су издвојене додатне две милијарде динара.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је рекао да ће 60 литара дизел горива по хектару бити субвенцинисано са по 20 динара, а максималан износ пољопривредног земљишта је 20 хектара.

"Ово ће се односити и на ратаре, повртаре, на воћаре, на све врсте пољопривредне производње", објаснио је Недимовић. 

Министар је навео да пољопривредницима за субвенције за гориво неће бити потребни никакви фискални рачуни, већ ће им држава аутоматски на бази пријаве хектара трезору од 1. марта до 30. априла исплаћивати и ту подршку за дизел гориво.

"Ко поднесе захтев у року од пет дана на његовом рачуну ће бити новац. Биће проста методологија", додао је министар.

Исидор Битевић из Ечке рачуна да ће захваљући регресираном гориву трошак за предстојећу сетву смњити 30 одсто. Уштеђено ће уложити у семе и квалитетније ђубриво.

"Дизел стварно утиче на цену производа и трошкове производње, тако да то што држава доноси је леп гест. Само ограничили су нас на 20 хектара, само 20 хектара има право на регрес што је мало, сви радимо много више", каже Исидор Битевић из Ечке код Зрењанина.

Регресирање горива обустављено је 2015. Стручњаци оцењују да се враћањем субвенција уводи ред и у нафтно тржиште јер се смањује нелегална продаја дизела.

"Мислим да ће нижа цена горива свакако подстаћи и пољопривредне произвођаће да се врате стандардном дизелу, просто квалитетнијем гориву да тиме повећају своје приносе", каже Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета Србије.

У Министарству пољопривреде кажу да је захваљујући добрим фискалним резултатима Влада била у могућности да ове године за дотирање горива пољопривредницима издвоји две милијарде динара. 

Одстрел дивљих свиња да се спречи афричка куга

Министарство пољопривреде донело је наредбу о одстрелу дивљих свиња како би се спречила појава афричке куге код свиња у Србији, а Недимовић каже да је план да се у наредна два до четири месеца популација дивљих свиња редукује чак и за 70 одсто.

Недимовић је за Танјуг рекао да хигијенско-здравствени одстрел неће угрозити опстанак популације дивљих свиња, те да је та мера неопходна како би се што више редуковао број евентуалних преносилаца вируса афричке куге.

Како је навео, ловни инспектори ће заједно са људима из Управе за шуме ићи по терену, нарочито на простору Баната и ка северу.

"Морамо ово да радимо и бирамо између два зла. Нама је угрожена с друге стране огромна популација свиња на фармама. Србија има јако добру производњу свиња и добар извоз и економски би било потпуно неоправдано када бисмо то препустили случају", каже министар.

Србија, наводи, примењује све научно доказане методе које могу помоћи у борби против афричке куге свиња.

"Нема лека за афричку кугу свиња, на свету не постоји. Где год се појави болест мора доћи до еутаназије", рекао је Недимовић.

Навео је да је Министарство пољопривреде донело наредбу на који начин се на граничним прелазима понаша према животињској популацији у погледу болести афричке куге свиња с једне стране, а с друге стране како да се поступа са дивљим свињама које су најчешћи преносиоци те болести. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 19:54) - Snezana [нерегистровани]

Nije mnogo

Po hektaru ovo iznosi oko 1200 dinara ili 8 litara dizela , dva puta da se ode do neke njive .Nije nesta ali je u odnosu na ranije subvencije mnogo pravednije prema malim poljoprivrednim proizvodjacima .

(уторак, 19. феб 2019, 19:46) - Dragan S [нерегистровани]

Subvencije su najpotrebnije

Subvencije su najpotrebnije bas malim proizvodjacima jer veliki poljoprivredni proizvodjaci su mnogo finansijski jaci i bili su favorizovanom polozaju kada su se subvencije davale po hektaru . Tada su mnogi koji obradjuju velike povrsine dosli do velikih subvencija i time se stvorila velika finansijska razlika izmedju malih i velikih .Mislim da je ovo pravednije i logicnije .