Од данас производи са КиМ у централној Србији

Производи српских привредника са Косова и Метохије од данас се организовано пласирају на тржиште централне Србије. Државна фирма "Метохија" откупљиваће њихове производе и склапати уговоре са велетрговинским ланцима. Први рафови са робом са Космета попуњени су у Новом Саду, где је отворен је и Косметски кутак.

За почетак, вина и производи земљорадничких задруга са простора КиМ су на рафовима продавница Универекспорта у Новом Саду.

"Први пут, на организован начин, креће продаја са КиМ у једном од трговинских ланаца у централној Србији, у Универекспорту у Новом Саду", каже државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић.

Различито у односу на све што се до сада у овом смислу радило, када је реч о подршци нашим произвођачима са КиМ, јесте то што је сада државна фирма "Метохија" посредник, односно директно откупљује производе од наших произвођача и склапа уговоре са велетрговинским ланцима на територији централне Србије, објашњава Стојановић.

За сада, договорен је организован излазак на тржиште Србије три произвођача са КиМ.

У наредном периоду, каже, биће их много више.

"Верујем да ће ово бити огроман подстрек за наше људе", истиче државни секретар у Министарству привреде.

Стојановић подсећа да произвођачи са КиМ до сада нису могли да приступе тржишту централне Србије на организован начин.

Сада, привредници са Косова биће у могућности да раде на квалитету својих производа јер им је омогућено пласирање њихових производа.

Њихова роба наћи ће се на посебним полицама у маркетима на којима ће бити истакнуто да је реч о српским производима са Косова.

Вино и сушено воће 

"За почетак, у Универекспорту ће се наћи вина два винара из Велике Хоче и једна земљорадничка задруга из Зубиног Потока која има асортиман сушеног воћа", наводи Стојановић.

У процесу доласка до полица маркета, тренутно се налази још око 20 произвођача са КиМ.

"Кренули смо скромно, јер је скромна производња Срба са КиМ, да бисмо охрабрили људе да заврше процес до краја без обзира на то што им то често не делује лако јер морају да прођу пуно процедура. Али на крају ће им се исплатити", истиче Стојановић.

Директна надлежност када је реч о подршци привредника Срба на КиМ јесте на Канцеларији за Косово и Метохију.

Канцеларија је, каже Стојановић, покренула велики број пројеката, а у наредном периоду биће их још.

Министарство привреде је у складу са својим надлежностима помогло оснивање Регионалне развојне агенције КиМ.

Министарство ће, додаје, радити и даље на логистици и координацији са другим институцијама, како би се "ланац повезао", односно омогућило да производ заврши на полици у маркетима у централној Србији.

Ђурић: Рушимо вештачки наметнуте баријере између Срба

У Новом Саду је такође отворен Косметски кутак, где ће бити представљени српски производи са Косова и Метохије.

Косметски кутак су отворили шеф Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

"Нови Сад је први град у Србији где можете купити српске производе са Косова и Метохије. Тиме рушимо вештачки наметнуте баријере између Срба и вештачки наметнуте баријере кроз антицивилизацијске таксе на српске производе", изјавио је Марко Ђурић.

Градоначелник Новог Сада данашњи догађај назвао је победом нормалног живота.

"Овим желимо да на конкретан начин помогнемо у процесу јачање економских права српских произвођача на Косову и Метохији. Да покажемо да Срби на Косову и Метохији раде добро и квалитетно. Ово је и апел свима да се не бусамо у груди, да не носимо мајице са звучним паролама, већ да конкретним стварима покажемо шта можемо да учинимо за наш народ на Косову и Метохији", рекао је Вучевић.

Слободан Јагодић из Универекспорта каже да је план да у будућој сарадњи са произвођачима са Косова и Метохије фокус не буде само у ширењу броја артикала и асортимана које они нуде, него и на преносу знања и искуства и свих потребних, релевантних информација које су им неопходне да што боље пласирају своје производе на ово тржиште.

Остали аутори: Милан Срдић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 22. феб 2019, 01:29) - anonymous [нерегистровани]

Tako i treba

Neka bude uspješno.

(четвртак, 21. феб 2019, 14:08) - Dragana23 [нерегистровани]

Хвала

Ако је истина, ово је дивна вест.

(среда, 20. феб 2019, 16:59) - Helleri [нерегистровани]

I šta sad..

..kad ne puste preko administrativnog prelaza tu robu zato što nema na deklaracijama njihovih oznaka da ne spominjem koje su to oznake?

(среда, 20. феб 2019, 16:27) - Terzić [нерегистровани]

Po prvi put

Odličana ideja .Ne mogu da verujem da posle ovoliko godina, po prvi put se pruža prilika našim proizvođačima da plasiraju proizvode.Oni žive u nemogućim uslovima. Zar uvek mora da se desi nešto strašno da bi se tražilo rešenje. Gradonačelnici , ministri bi trebalo da planiraju unapred !

(среда, 20. феб 2019, 16:22) - Uglješa Čađenović-CRNI [нерегистровани]

Samo hrabro i patriotski

Mudar potez. Treba osnažiti ekonomsku moć Srba sa KIM. Jačati podršku

(среда, 20. феб 2019, 11:32) - anonymous [нерегистровани]

odlicna ideja!

odlicna ideja! trabalo je vec ranije neko da se seti. uvesti i u BG i ostalim gradovima

(среда, 20. феб 2019, 10:28) - Žarko [нерегистровани]

Roba sa KiM

Sušeno voće je zdravo . Samo napred pobeda je naša !!!

(среда, 20. феб 2019, 09:11) - anonymous [нерегистровани]

Одлично!

За сваку похвалу! То је нешто што ће не само материјално, већ и психолошки да оснажи наше људе на КосМету.