Андреј Јовановић, човек који је продао плазму Кока-Коли

Пре 11 година Андреј Јовановић је продао српски чипс, компанију "Марбо", "Пепсију". Испред инвестиционог фонда "Мид Еуропа партнерс" и компаније "Моји брендови", сада је продао и пожаревачки "Бамби" за 260 милиона евра "Кока-Коли".

Више мултинационалних компанија је било заинтересовано за куповину "Бамбија", рекао је Андреј Јовановић за РТС. Пресудила је – синергија.

За "Бамби" и, пре свега, "плазму", каже да су "иконик" бренд Србије и региона.

"Пре четири године смо аквизицијом дошли до 'Бамбија', изабрали смо приоритете и фокус ставили на то шта желимо да створимо до тога", рекао је Јовановић који је захвалио менаџменту јер је, каже, "таква љубав према компанији ретко виђена".

Овај успешни бизнисмен, а некада хокејаш, каже да је продаја "Бамбија" тимски резултат.

"Успели смо да изанимирамо највеће компаније на свету, а дефинитивно некога ко није био у тој бранши. Последња два дана покушавам да то упоредим са синергијама које 'Кока-Кола' доноси региону и свима нама и даје признање да и код нас могу да се произведу тако квалитетни брендови, да их неко преопозна и преузме компанију, да 'плазма' може да се појави на свим рафовима можда целог света", указао је Јовановић.

Истиче да се, како се мења свет, мењају и мултинационалне компаније. Тако и "Кока-Кола", која није имала искораке ван индустрије пића, прелази на бисквите.

"Ако су купили 'Коста кафе', највећи ланац кафетерија у свету, замислите да из пожаревачког 'Бамбија' крене производња сваког кекса уз сваку кафу коју буду служили", навео је Јовановић.

Зашто сада?

Андреј Јовановић каже да је "Бамби" у његовим рукама постигао врхунац. Највише је напредовао извоз, нарочито у региону.

"Долазимо пред крај, то су реалне могућности. Увек покушавам да кажем да сам поносан локални предузетник. Знам како функционише тржиште, могу ли искорак да направим и да се производ појави на полици у Америци? То је задатак који је финансијски тешко остварив. На овај начин, свим својим расположивим капацитетима 'Кока-Кола' може то да уради", указао је Јовановић.

Додао је да се репутација гради испуњавањем обећаног. Пре 11 година, он је "Марбо" продао "Пепсију".

"Када изградите име и прошири се глас о вама да радите како треба, да испуњавате обећано, ви градите репутацију. То је олакшало процес у 'Бамбију'", навео је Јовановић.

Истиче да иза ове аквизиције стоји велики "Прајват еквити фонд", инвестициони фонд који ради по свим усаглашеним законима. Јовановић је рекао "да ће се платити сав порез који треба да се плати по закону".

"Ако закон даје бенефит инвеститору који долази из јурисдикције где нема пореза, то није лоша ствар. Ја сутрадан такве одговорне партнере могу да вратим у ову земљу, у друге инвестиције, јер се показало профитабилним", рекао је Јовановић.

Књаз Милош на продају, за Имлек приоритет нова фабрика

Када су у питању односи са политичарима, Јовановић каже да не познаје никога ко је био на власти у периоду када је купио "Марбо". Са актуелном владом има, истиче, "проактиван партнерски однос".

Са тадашњим премијером Вучићем сарађивао је у случају млекара.

"Обратио сам се Привредној комори Србије у вези са случајем који је могао да девастира млечну индустрију – пласман млека из ЕУ без такси, што би угрозило 4.200 људи које раде за 'Имлек'. Јавио ми се премијер, питао шта треба да се уради да се заштити српски привредник. Након седам дана уведене су баријере", објаснио је Јовановић додајући да је у Хрватској било угрожено 50 одсто сточног фонда.

Још не размишља о продаји "Имлека". Тренутно им је приоритет изградња најмодерније фабрике у Европи, у Падинској Скели.

"Кока-кола" је показала интересовање за "Књаз Милош". "Велика је компетиција и интересантно је са колико пажње гледају на 'Књаз Милош'", рекао је Јовановић.

број коментара 42 Пошаљи коментар
(субота, 23. феб 2019, 06:55) - Jojita La Desfibradora [нерегистровани]

Nije fer!

Plazma je naša uvek bila i biće, a ne koka-kolina.

(петак, 22. феб 2019, 09:47) - Dejan [нерегистровани]

Nisam stručnjak

Ali živim za dan kada će neka naša kpanija ovako kupovati po svetu. Teško jer sve se živo prodaje...

(петак, 22. феб 2019, 07:40) - Војислав [нерегистровани]

Није добро

Господину свака част на личном остварењу , за српску економију катастрофа . Чим се ово данима форсира као прва вест , све ми је јасно . Оваква пракса је пут у нестајање државе ... Кад све распродамо , бићемо они који слушају , а не они који доносе решења у својој земљи ...

(четвртак, 21. феб 2019, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

Jeste

Ja za boljeg ne znam!

(четвртак, 21. феб 2019, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Bravo za komentar! Slučajno radim u Marbu. Andreju zelim svako dobro i sve najbolje! Covek jednostavno UME! Nije nas prodao za "šerpu ribe" i prepustio nekom na milost i nemilost. Fabrika i dalje raste, kao i tržište. Mogu samo reći "KAPA DOLE"!

(четвртак, 21. феб 2019, 17:40) - anonymous [нерегистровани]

Znali su i ranije naši

šta je bolje - izgraditi fabrike za svoje ljude i državu i biti svoj na svome ili sve rasprodati stranim korporacijama da se bogate na račun naroda.

(четвртак, 21. феб 2019, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

Pazi ti to

Citam komentare i sve sami strucnjak do strucnjaka.Sto vi niste na njegovom mestu pa da uradite nesto drugacije?Evo ja cu da vam kazem zasto.Mi Srbi sve najbolje znamo od svih ostalih.

(четвртак, 21. феб 2019, 11:22) - anonymous [нерегистровани]

@Ko zna zna

Po njega je super, a po nasu privredu nije dobro.Jeste, dobicemo visokoprofitabilne kompanije koje ce doci kod nas - ali pitam ste, a sta cemo da radimo kada se jednog dana budemo probudili i shvatili da ni posle dve decenije promene sistema, nemamko nesto sto je najosnovnije i najbitnije po jednu kapitalisticku drzavu - domaci privatan sektor, posto je rasprodat strancima?I to bas na ovakav nacin?Ko god se imalo razume u ekonomiju zna koliko je bitno da kapitalisticka drzava ima svoje privatnike.A povodom mleka dole - gospodin je apsolutno upravu.A da kupujemo domace mleko - ono bi pojeftinilo i bilo bi mnogo bolje za nasu privredu, a to bi osetili i mi posle nekog vremena.Ali, tesko je platiti 20 dinara skuplje.

(четвртак, 21. феб 2019, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Da li sa mnom nesto nije u redu?

Odjednom mi se smucilo, procitavsi da je uspesno preduzece prodao za 260 miliona evra i da to smatra uspehom, a znam da nasa dijaspora svage godine u Srbiju posalje 3 milijarde evra!??? Jos toliko preduzeca prodao, i jos ce?? U soku sam!

(четвртак, 21. феб 2019, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

где иде овај свет

Завист најгора болест. Човек створио свој производ (Марбо), добро га продао..., тим парама даље стварао....па опет продао...Његова једина мана је то што је успешан, то се не опрашта.