Усаглашен текст споразума између Србије и Евроазијске економске уније

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомумикација Расим Љајић и министарка трговине Евроазијске уније Вероника Никишина у Москви су усагласили коначан текст Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније. 

Данашњом рундом разговора између Љајића и Никишине, решена су сва спорна питања у преговорима који трају од 2016. године. 

Потпредседник Владе Расим Љајић рекао је Танјугу да је у Москви "договорен модеран текст Споразума о слободној трговини, који је у складу са правилима Светске трговинске организације и принципима савремене трговинске праксе". 

Поред Русије, Белорусије и Казахстана, са којима смо до сада имали билатералне споразуме, нови унифицирани споразум односиће се и на Јерменију и Киргистан, прецизирао је министар. 

"Нисмо добили све што смо хтели, али ћемо имати више роба на бесцаринском режиму, него што смо имали до сада. Тако ће наши производачи моћи да извозе у неограниченим количинама све врсте воћних ракија, као и све врсте овчијег и козијег сира. Осим тога, добили смо и квоту од 2.000 тона за извоз цигарета, као и квоту за 87.500 литара вињака и 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира. Иначе, остале врсте крављег сира већ се налазе на бесцаринском режиму", објаснио је Љајић.

Поред наведених, казао је Љајић, нови споразум садржи и друге елементе, који ће у великој мери смањити оперативне трошкове увоза и извоза, што ће нашим произвођачима омогућити да буду конкурентни на тржишту Евроазијске уније од преко 180 милиона људи. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 13. мар 2019, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

Sta bi sa FIAT-om?

Dvojka.

(уторак, 12. мар 2019, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Evroaziska Unija

Bilo bi idealno da Srbija postane clan Evroaziska Unije, a ne Evropske Unije, koji vecinom ne vole Srbiju, a velika vecina clanova te unije priznala Kosovo