Успешна предузећа задржавају младе у малим местима

Један од начина како задржати младе да не напуштају родни завичај јесте оснивање пре свега малих производних погона у срединама где живе. Један од примера је предузеће у Футогу код Новог Сада где већ трећа генерација успешно производи прикључне машине за пољопривредну механизацију и запошљава 40 младих мештана.

Све је почело далеке 1954. године када је најстарији члан породице Тупањац Влада по завршетку ковачког заната у Футогу отворио прву ковачку радњу за израду прикључних машина за пољопривреду.

Посао се из године у годину повећавао јер ово је пре свега пољопривредно подручје, па се у посао укључио и његов син са јасним циљем унапређења производње.

"Јесмо га остварили мало и више него што мислимо зато што смо пуно више убацили производње", каже Милан Тупањац из Футога.

По завршетку факултета у посао се укључује и најмлађи члан породице и успешно преузима фирму од оца уз наду да ће то урадити и његови синови.

"Планови су даље усавршавање и унапређење производње и да постанемо као што тренутно јесмо лидери у производњи пољопривредне механизације, што се тиче производње дрљача и шпартача мислим да смо ту неприкосновени у Војводини а и шире", каже Тупањац.

Међу четрдесет младих радника, углавном мештана, стални посао има и Александар Илић који је још као ученик овде обављао стручну праксу.

"Почео сам овде да радим одмах по завршетку средње машинске школе у Новом Саду", каже Александар.

Да ли су овакви погони будућност опстанка младих у сеоским срединама И шта конкретно урадити на унапређењу? 

"Покрајинска влада препознаје значај оваквих породичних фирми па је наменила две конкурсне линије за субвенционисање, отварање нових радних места и за куповину нове опреме", наводи Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду.

Ови производи се одавно продају у региону, а с новом халом планира се извоз машина на све делове континента.

број коментара 0 Пошаљи коментар