Комерцијална банка на "радару" Рајфајзена

На "радару" могућих аквизиција Рајфајзен банке интернешенел (РБИ) налази се и Комерцијална банка у Србији, откривено је на конференцији за новинаре РБИ у Бечу.

"Тренутно се у више земаља централне и источне Европе спроводи консолидација банкарског сектора у којем жели да учествује РБИ", рекао је директор РБИ Јохан Штробел, додајући да су, с тим у вези, посебно интересантни Чешка, Словачка, Бугарска и Србија.

Штробел је навео да на релевантним тржиштима РБИ жели, након дуго времена, да расте путем аквизиција портфолија или куповином мањих банака ако цена и окружење буду одговарали.

На конференцији за штампу, на којој су представљени резултати пословања остварени у 2018. години, управа РБИ је објаснила да прати јавне и полујавне дискусије о приватизацији Комерцијалне банке, напомињући да процес продаје још није покренут, пренела је аустријска агенција АПА.

Министар финансија Синиша Мали је прошле недеље најавио да ће у мају бити расписан тендер за проналажење стратешког партнера и да би цео поступак требало да буде завршен до краја године.

"Очекујем најмање две референтне понуде и најбитније је да процес буде транспарентан. У међувремену ће компанија 'Лазард', коју смо недавно одабрали за саветника, припремити документацију и указати држави на најбоље опције. Ко су потенцијални партнери ја сада заиста не знам. Важно је само да они испуњавају услове које је прописала Народна банка Србије", рекао је Мали.

Београдски медији су ових дана спекулисали да је интересовање за куповину Комерцијалне банке показало пет домаћих и страних инвеститора – три стратешке компаније које већ имају искуство у банкарском сектору и два инвестициона фонда којима банкарство није примарна делатност.

Република Србија у Комерцијалној банци има 42 одсто власништва, Европска банка за обнову и развој 24,4 посто, а Међународна финансијска корпорација ИФЦ, која је део Светске банке, има десет процената.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мар 2019, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Stari korisnik

Korisnik sam te banke vec preko 20 godina. Nikad ni jedan problem. Ali danasnji vlastodrsci bi samo da prodaju,samo da prodaju .... To znaju.

(четвртак, 14. мар 2019, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

@BgH2O

Priznajem da ne znam zašto ovaj čovek toliko stoji pred šalterima, kada u današnje vreme sve može da završi u miru svoga stana i uz kaficu, ponekad do bankomata za gotovinu za sitnu kupovinu. Nisam siguran da država treba da se reši poslednje banke u kojoj ima veće učešće, pre bih video obrnuto da otkupi deo MMF-a i preko te banke reguliše bankarski trg u Srbiji i na neki način održava na uzdi strane banke koje u Srbiji nisu da bi pomogli Srbiji, ali da bi zaradili na srpskoj privredi i gradjanstvu.

(четвртак, 14. мар 2019, 07:36) - anonymous [нерегистровани]

BgH2O

Na zalost korisnik sam usluga te banke. Ako je to uspesna banka, kakve su tek neuspesne. Cekam po sat vremena na salterima da nesto zavrsim.

(среда, 13. мар 2019, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

zika

sve mora da se proda
tako vreme doslo

(среда, 13. мар 2019, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

Зашто уопште продају?

Зашто уопште продају успешну домаћу банку? Нека остане у власништву Србије