"Северни ток 2" између потребе за гасом и геополитике

Немачка покушава да умири противнике гасовода "Северни ток 2" у Европској унији и најављује да ће пројекат ускладити са најновијим прописима. Ипак, пројекат је поново на удару. Европски парламент већински је изгласао Резолуцију којом тражи обустављање његове градње, а притисак Америке је све оштрији. Ко у овом гасно-геополитичком рату губи, а ко добија?

Градњом "Северног тока 2" Немачка не само да осигурава своју енергетску безбедност већ би била и главни добављач руског гаса у Европи.

Ипак, Европски парлмент тражи да се пројект заустави јер повећава зависност од Русије и угрожава унутрашње тржиште Уније. На то отворено позива и Америка.

"САД су против ‘Северног тока 2‘. Тај гасовод би учврстио руску доминацију и учинио би да и друге земље буду зависне од испорука руског гаса. Не желимо да наши европски савезници буду везани за руски гас кроз пројекат ‘Северни ток 2‘", истиче државни секретар САД Мајк Помпео.

По дну Блатичког мора већ је положено 830 километара гасовода "Северни ток 2", а пројект је драгоцен јер би "Гаспром" крајем године могао заврнути славине преко Украјине. На одлуку Европског парламета из Руске Думе регују оштро.

"Позиви да се онемогући изградња ‘Северног токa 2‘ уперени су против енергетске безбедности Европе. Европски партнери доносе одлуке како би задовољили СAД, што нема никакве везе са реалношћу. Застарела мрежа која пролази кроз Украјину и њена непоузданост, добро су познате немачкој канцеларки Ангели Меркел и европским партнерима", поручује Посланик Државне думе Русије Адалби Шхагошев.

Стручњаци сматрају да су неопходни и "Северни ток 2" и "Турски ток" како би се задовољила све већа потрошња гаса у Европи.

"Мислим да је све што се дешава у последњих шест месеци само политика. Американци из све снаге, потпомогнути неким земљама за које ми је неразумно, као што је Пољска, због чега то раде да се минира доток гаса из Русије. У овом тренутку и у наредних 10 година, нема одакле Европа да се снабдева знатним количинама које њој требају него из Русије", указује Војислав Вулетић из Удружења за гас.

И док у Европској унији нема слоге око градње "Северног тока 2", Турска је већ обезбедила статус главног чворишта гаса за Југоисточну Европу. Ускоро ће завршити "Турски ток", а гасовод "ТАНАП" – којим већ допрема гас из Азербејџана – на граници са Грчком јуче је повезала са гасоводом "ТАП" који ће ићи све до Италије.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мар 2019, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Reče pompezno Pompeo,

"Не желимо да наши европски савезници буду везани за руски гас кроз пројекат ‘Северни ток 2‘", истиче државни секретар САД Мајк Помпео."
Na žalost to su samo želje Pompea, a stvarnost je mnogo drugačija. Severni tok 2 se gradi, gradiće se i izgradiće se. Ko neće da bude zavisan ne mora da se priključi. Neka koristi američki. Severni tok 2 treba nemcima i oni to grade prvenstveno za sebe, a ako baš neko hoće da bude "zavistan", izvolte.

(четвртак, 14. мар 2019, 09:39) - Dragan S [нерегистровани]

Samo pokusaj

Ovo je samo jos jedan pokusaj Amerike da vezu ruke Rusije i da time jos malo produze svoju dominaciju nad svetom koju sada sprovode . I oni su svesni da im vreme polako izmice i da su toliko iskomlikovali situaciju da je skoro nemogu ni koristiti, jer nije samo Rusija u pitanju, Kina se vise nemiri sa tim da bude drugorazredna sila i podlozna Americkim pritiscima a tu se javlja jos i Turska koja polako otkazuje poslusnost jer oseca da je na neki nacin i ona sputana u svojim zeljama da postane velika i znacajna drzava kao sto je nekada bila . Da ne govorimo i o Nemackoj koja oseca da Amerika uz pomoc nekih drzava pokusava da je blokira u njenom pohodu na mesto koje joj po ekonomskoj snagzi pripada .
i