Банке морају клијенту да врате новац дат за осигурање

Прва правоснажна пресуда по којој ће банка морати клијенту уз камату да врати новац који је дао за осигурање код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, прети да покрене лавину тужби. Чак 90.000 корисника стамбених кредита индексираних у еврима и францима могло би да потражује 66 милиона евра, колико је укупно издвојено за то осигурање. У просеку, од неколико стотина до неколико хиљада евра по зајму.

Да ли судови могу да помире или још више да замрсе односе незадовољних клијената и банака. Недавне пресуде у корист грађана охрабрују, али и збуњују Сашу Девића који се с банком тужи и за трошак обраде кредита и за наплату осигурања код Националне корпорације.

"Сада у јануару 2019. закључен је предмет и донесена је пресуда где су усвојили трошкове обраде кредита, а одбијена је Национална корпорација што је противзаконито јер су обе категорије сврстане у ефективну каматну стопу, а обе су наплаћене пре пуштања кредита у стечај", каже Саша Девић, клијент банке у спору.

Адвокати тврде да државни систем осигурања стамбених кредита банкама гарантује сигурност и цену кредита, а не грађанима. Као кад би малинарима држава гарантовала цену, уместо што је одређује тржиште.

"Такође Апелациони суд је становишта да је то ништавно. Такође, да ли је могуће да држава субвенционише, односно гарантује за извршење правног посла за који постоји јединствен став судске праксе да није у сагласности са привредним прописима ове земље", каже  Војин Биљић, адвокат.

Удружење банака је још пре годину и по дана саопштило да су банке у уговорима о стамбеним кредитима осигураним код НКОСК-а јасно назначиле, како у предуговорној фази тако и у фази закључења уговора о кредиту, да клијент преузима трошак премије осигурања.

"Клијенти који су се определили за овај модел кредита, отплаћивали су стамбени кредит по камати која је знатно повољнија од камате на кредите који нису осигурани код НКОСК-а", наводи Удружење банака.

"Сматрамо то незаконитом наплатом од стране банака, зато што је Законом о облигационим односима дефинисано да банка као једини трошак кредита може да наплаћује камату. Овде имамо и трошак Националне корпорације који је банка наплатила одвојено од камате, дакле прекршен је Закон о облигационим односима и Закона о осигурању зато што је банка осигуравајући себе, заправо осигурала свој пласман новцем клијента", каже Дејан Гавриловић из Удружења клијената Ефектива.

"Народна банка Србије сматра да је у интересу уговорних страна да спорне односе решавају мирним путем, јер се на тај начин избегавају судски трошкови који настају у случају подизања тужбе и покретања судског поступка, а корисници финансијских услуга много брже долазе до прихватљивог решења. Ипак, сваки корисник има право да одлучи на који начин ће да штити своја права и интересе", наводи се у саопштењу НБС .

А ту се нађе и по нека агенција. С првим пресудама у корист клијената отворен је својеврстан лов на банке, па немојте да се зачудите ако вас, као кредитног дужника, ових дана позову нудећи вам посредовање у покретању спора против банке.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мар 2019, 09:56) - Zorica [нерегистровани]

Razmisljam

Svaka banka, kao i preduzece je registrovana u drzavi, koja treba da kontrolise, da li postuje ustav i zakon. Zar treba toliko da prodje da se privatnombtuzbom dokaze da u ugovorima postoje protivzakonske odredbe. Kako je to moguce? Sta radi Apr? Da li neko kontrolise i odobrava ugovore. Ili treba da svako vara gradjane. Isto je i sa kablovskim, mobilnim, komunalnim....

(петак, 15. мар 2019, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

Osiguranje i održavanje tekućih računa

Banke su nekada davale kamatu na dinare po viđenju a sada kontra, uzimaju za održavanje i osiguranje tekućeg računa. Zbog relativno malog iznosa u poređenju sa osiguranjem kredita, ova stavka se zanemaruje, ali ovo plaćaju svi imaoci tekućih računa, pa ovako banke moguće i više nezakonito profitiraju, nego od osiguranja kredita. Posebno su od skora ovime oštećeni penzioneri, od kada se penzija isplaćuje samo na tekući račun. Čak i ona najmanja penzija je zato automatski umanjena za oko 250 dinara, što je slučaj kod moje banke. Banke treba primorati da svoje troškove pokrivaju iz svog profita, a ne uzimajući od klijenata.

(петак, 15. мар 2019, 09:45) - Bg [нерегистровани]

Pa

Nkosk je taj koji naplacuje osiguranje a ne banka (banka prosledi pare koje Nkosk odredi)

(петак, 15. мар 2019, 07:13) - Aca [нерегистровани]

Nkosk

Postoje odredjeni uslovi za dobijanje stambenog kredita bez placanje NKOSK osiguranja, plus sto je tada kamatna stop veca ali nije fiksna.
U nekim bankama gledaju da ti podvale NKOSK kao obavezan uz kao jeftine varibijalne kamatne stope, a ljudi neznaju kako se euribor I libor racuna I koliki ce biti za 10 ili 20 godina. I pod kojim kamatnim stopama ce banke kupovati novac.
U ovom slucaju I nkosk je zaradio I banka je zaradila, Niko nije na gubitku, osim podnosioca stambenog kredita.

(петак, 15. мар 2019, 04:05) - anonymous [нерегистровани]

Mirnim putem? A ne nemirnim putem na sudu?

Narodna banka savetuje ostecene klijente da svoja prava pokusaju da ostvare "mirnim putem", a ne da trose pare na sudske sporove. Pa ovako nesto nema ni u zoni sumraka. Sta znaci mirnim putem? Nema drugog nacina nego putem sudske odluke, osim ako banke ne odluce same da svima vrate nelegalno naplacen novac i to s kamatom. Nasa narodna banka ovom izjavom zapravo podrzava kriminalnu aktivnost banaka i savetuje zrtve da ne traze pravdu i svoj novac na legalan nacin na sudu. Bruka i sramota, al' sta vredi kad tamo niko nema obraza.

(четвртак, 14. мар 2019, 23:05) - Лоби [нерегистровани]

Мож' да буде, не мора да значи

Са становишта правне државе, какав је став Народне банке Србије по овом питању: да ли је законита, или не наплата осигурања кредита код НКОСК. Централна банка треба да изађе са јасним ставом по овом питању из домена регулисања банкарских услуга-.