Бор, припреме терена за индустријску зону и станове

Кинески "Зиђин" је три месеца у Бору. Осим у РТБ у они су већински власници и у компанији "Ракита". У Бору припремају терен за индустријску зону и станове.

Надају се отварању нових рудника бакра и злата, али и бољем животу који ће привредна експанзија донети.

Грађани Бора знају да је судбина рудника и њихова судбина. Тако је било одувек, јер у Бору готово да нема фамилије из које бар неко не ради у РТБ-у. Зато су све очи упрте у  "Зиђин Бор".

Кинези су се обавезали да ће у РТБ инвестирати 1,26 милијарди долара и задржати свих 5.000 запослених. Најавили су два производна циклуса од по три године. Очекују да се после тога производња утростручи.

У Бору прате потребе рудника и врло брзо ће изградити индустријску зону, намењену малим погонима, који би радили за потребе басена. У том граду надају се и новим становницима, јер тако велика индустрија увек привлачи стручњаке.

"Предвиђена је ново насеље на потезу Брестовац - Петна месна - Бор 2 да се испарцелише 169 парцела за градњу 169 стамбених објеката", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

Чукару Пеки, подручје где је потврђено једно од најбогатијих налазиште злата на свету, такође је у власништву  "Зиђин". На том месту, сасвим је  извесно отварање рудника.

Пе него се то догоди, мораће да се измести Борски аеродром а то је прилика, како верују у локалној заједници, да се на нови начин унапреди саобраћај у овом делу Србије, привуку инвеститори и заустави миграција становништва.

У " Зиђин Бор", непрестано је отворен конкурс за преводиоце са кинеског.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 16. мар 2019, 14:04) - anmiroonymous [нерегистровани]

istok

boru zelim sve najbolje-ali nije dovoljno sto je odredjena industriska zona-gde su investitori koji ce tu nesto otvarati-gradnja stambenih jedinica-ko je investitr-ko ce da ih gradi i kasnije prodaje i kome-pola mladih ljudi je napustilo bor ili ima nameru da ga napusti-boru je potrebno osib rtb-a jos nekih jakih fabrika-investitra da bi se uocio neki boljitak-nesto poput onih nekadasnjih fabrika na 7-mom kilometru