Кредити малим предузећима за набавку опреме

Од ове недеље предузетници и власници малих предузећа могу да конкуришу за повољне кредите за набавку опреме, уз које држава четвртину новца даје бесповратно. За ту намену Министарство привреде определило је милијарду динара, готово за трећину више него прошле године.

Уз милијарду динара бесповратно, мала предузећа могу да набаве опрему вредну четири милијарде динара.

Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић сматра да је то јако значајан пројекат којим се директно финасијски гађа домаћа привреда и домаћи произвођачи. "За нас је то веома важно због пројектованог раст", додаје Стевановић.

За набавку алата и машина потребно је пет одсто учешћа, четвртину новца даје држава, док се 70 одсто средстава обезбеђује банкарским кредитом.

Привредници могу да конкуришу искључиво у некој од шест партнерских банака и две лизинг куће. Камата на кредитни део је у распону од један и по до шест и по одсто, зависно да ли је фиксна или варијабилна и да ли је кредит узет у динараима или је индексиран у еврима.

Уместо хипотеке, гаранција је залог на опрему која се купује. Такав модел уз мањи обим средстава примењивао се и протекле две године.

"Највеће интересовање влада управо за динарске кредите и то оне са дужим периодом отплате, до пет година. Највећи број клијената потиче из машинске и прехрамбене индустрије", наводи Маја Огризовић из Поштанске штедионице.

Кедити су намењени искључиво производним делатностима.

Драган Стевановић каже да је било одређених ограничења кад је у питању грађевинска индустрија. "Ми смо сада у највећој мери тај програм релаксирали. Једино није могуће да се тим средствима финасира станоградња", указује Стевановић.

Таква погодност постоји за куповину опреме вредне до 20 милиона динара. Ако је скупља, привредник то финасира из других извора.

број коментара 0 Пошаљи коментар