Гараже пуне “фирмиране" робе, на интернету се утаје милијарде

Пореска полиција је у првом тромесечју открила преко три милијарде динара утајеног пореза, што је за пет одсто више него у истом периоду прошле године. Под лупом су електронска трговина и токови прања новца. За РТС, Пореска полиција открива да је прошле недеље пронашла више локација са скупоценом робом, која се продавала искључиво интернетом.

Аларм за овај, али и остале подруме, гараже, станове, пуне парфема, технике и гардеробе светских брендова оглашених за продају на интернету, по ценама од неколико стотина до више хиљада евра. Знатно јефтиније од њихове вредности на тржишту.

"Пореска полиција је извршила претрес на шест локација у Београду, Новом Саду и Нишу и том приликом пронађена је и заплењена велика количина робе намењене промету, за које власници нису поседовали доказе о пореклу, укупна вредност робе је преко 250 хиљада евра", каже Иван Ивановић из Пореске полиције.

Каже да је до података за те локације врло тешко доћи, да се осим друштвених мрежа та продаја одвија и тако што се купци међусобно обавештавају, путем препоруке.

Око 400 електронских трговаца код нас је регистровано, процењује се да их је са нелегалним, бар три пута више.

Неопходан је регистар таквих трговаца тврде и аутори пројекта "Јачење електронске трговине". Сматрају да је раст поверења купаца кључ развоја те трговине.

"Циљ јесте сузбијање сиве економије у електронској трговини, али у циљу њеног даљег развоја. Значи, никако ограничити, сувише стегнути електронске трговце да просто они крену да се повлаче из бизниса", каже Драган Стојковић, професор Економског факултета у Београду

Због робе чије се порекло не зна, нелегаланог промета акцизних производа и осталих преступа Пореска полиција је у првом тромесечју поднела 334 кривичне пријаве, 70 људи је ухапшено.

Прошле недеље још две кривичне пријаве против седам лица из Новог Сада и Ниша, која ће одговарати за прање новца и утају више од 140 милиона динара пореза. Међу њима и Новосађанин који се бавио увозом половних аутомобила.

"Део прихода од продаје путничких аутомобила је пребациван на рачуне у иностранству, Словачку – помоћу лажних рачуна, а затим је та средства пребацивао на рачуне физичких лица у Србији, са којих је новац по овлашћењу подизао и присвајао, каже Ивановић.

Под лупом су и такозване "перачке" и "фантом" фирме које се оснивају само ради избегавања плаћања пореза предузећа која на први поглед легално послују.

Од почетка године откривене су 22 такве фирме.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 08:07) - Saveta [нерегистровани]

Poslovni mulj

Kada započinjete neki posao, niko vam od državnih organa neće tačno da predoči šta sve treba da platite. Puste vas jedno vreme da radite, a onda vam izmisle neki porez ili taksu, koju navodno niste platili i onda vam posao sahrane retroaktivnom naplatom (porez mogu da vam naplate i za 5 godina unatrag). Kada je tako, logično je što mnogi beže u sivu ekonomiju.

(петак, 19. апр 2019, 07:24) - anonymous [нерегистровани]

Nešto

Dajte makar nesto ovom narodu da ima lepo

(четвртак, 18. апр 2019, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

зато

Зато што царина и пореска управа не ради свој посао!