Мушкарци по зарадама испред жена

Просечна плата у Србији у јануару износила је 54.500 динара. Какве су разлике у примањима у зависности од тога у ком региону живите или ког сте пола, анализирао је Републички завод за статистику. Статистика каже да у Србији највише зарађује мушкарац који ради у сектору финансија и то у региону Београда.

Највећи проценат људи у Србији ради за мање од 45.000 бруто. Весна Пантелић из Републичког завода за статистику каже да је чиста зарада или оно што је на рачуну износи мање од 35.000 динара, око 32.000 до 33.000 динара.

Око пет одсто грађана зарађује више од 100.000 динара, трећина зарађује у интервалу од 40.000-65.000 динара а трећина зарађује испод 30.000 динара.

Већина грађана прижељкује државу за послодавца, јер статистика показује да су у јавном сектору плате веће за петину у односу на приватни сектор.

Подаци показују да је у просеку плата у јавном сектору већа за 13.000 динара у односу на зараде код приватника.

"Стручњаци Републичког завода за статистику су радили анализу у којој су израчунали 'кориговани јаз' односно елиминисали све друге факторе као што је образовање, старост, радни стаж и дошли до закључка да су зараде у јавном сектору једнаке зарадама код приватника. Можемо да закључимо да запослени у јавном сектору имају виши степен образовања па самим тим и веће зараде", објашњава Пантелићева.

Када је реч о висини зараде коју оставрују жене односно мушкарци и код нас мушкарци зарађују у просеку 17 одсто више у односу на жене и то је негде у нивоу европског просека, навела је Пантелићева.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 20. апр 2019, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

Rad kod privatnika...

Nisu samo plate niže onima koji rade kod privatnika. Često privatnici krše i osnovne propise zakona o radu. Zašto o tome niko ne piše i ne govori? Imate pravo na 20 radnih dana godišnjeg odmora, a dobijete 2 nedelje letnjeg i jednu nedelju zimskog. Po njima to je tih 20 dana. Valjda im niko nije objasnio da se dani vikenda ne računaju. Rešenja o godišnjem odmoru ne smete ni da tražite... Otkaz! Opet "sreća" je ako vam dok ste na odmoru uopšte plate. Listiće od plata ni ne vidite, samo morate da potpišete da ste ih primili. Ako nećete ili ih tražite, naravno... Otkaz! Radna nedelja 40 sati, osmočasovno radno vreme ili bar plaćeno prekovremeno... ha, ha, ha...možda u nekoj drugoj državi. I kome čovek da se žali a inspekcije "nemoćne". Bitno da znamo sve o parovima, farmama... Red bi bio da se neko, a pogotovo država pozabavi i ovom temom.