Да ли је течни природни гас добра алтернатива

За обезбеђивање нових извора гаса, балканским земљама ова година је кључна, јер су због најављеног прекида транзита кроз Украјину у најтежој ситуацији. Регионални енергетски стручњаци сагласни су: Бугаској, Србији и Мађарској неопходно је прикључење на "Турски ток". А каква алтернатива може бити течни природни гас?

Да би ЛНГ – течни природни гас стигао до потрошача потребни су терминали и код испоручилаца и код прималаца. А за њихову градњу треба најмање три године.

"ЛНГ-гас са налазишта не иде директно гасоводом до потрошача, он мора да се претвара из гасног у течно стање како би се превозио, што много кошта. А крајњег потрошача занима колико ће то морати да плати", каже Алексеј Гривич из руског Фонда за националну енергетску безбедност. 

Димитар Штерев, стручњак компаније "Булгартрансгас" на питање колико је ЛНГ комерцијалан одговара да се утискивањем 1.000 кубика тог гаса губи 250 кубика, а остатак иде на тржиште. 

И поред свих ограничења на течни природни гас као алтернативни енергент у Европској унији донекле ипак, рачунају. Немачка је најавила градњу два нова терминала за прихват америчког ЛНГ-а из уљних шкрљаца. Најмање их је на Балкану.

Хрватски пројекат на Крку је пропао. За Бугаску и нашу земљу потецијални снабдевач тим гасом за сада је Грчка.

Румен Овчаров, економски стручњак каже да су мале шансе да се Бугарска у наредним годинама обрати Сједињеним Државма као испоручиоцу течног гаса, јер су цене тог америчког енергента превисоке.

"Бугарска би могла да добије гас из Грчке, али и сама Грчка користи свега 30 одсто таквог терминала због високих цена", каже Овчаров.

Због мање тражње течни пригодни гас, протекле зиме појефтинио је 30 одсто. Већ са новим испорукама цене ће поново расти јер су и европски ЛНГ терминали доста испражњени.   

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2019, 21:19) - anonymous [нерегистровани]

Tečni prirodni gas ne postoji

Prirodni, zemni gas, metan se ne da prevesti u tečno stanje.

(петак, 26. апр 2019, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

malo lagite

"Hrvatski projekat na Krku je propao"
Dakle projekat nije propao jer ako već pišete onda se prvo raspitajte,a ne da bubate napamet.
e novinaru.
Projekt kreće sa gradjnom za vašu obavijest.

(недеља, 21. апр 2019, 07:34) - TRex [нерегистровани]

Svima je jasno

Svima je jasno koji je gas bolji i jeftiniji za Balkan !

A, jasno je i ko pravi probleme, jer hoće da prodaje svoj skuplji gas.

Moramo da se udružimo sa Bugarskom i Madjarskom i izgradimo Balkanski tok, koji bi išao trasom obustavljenog Južnog toka.

(недеља, 21. апр 2019, 02:28) - anonymous [нерегистровани]

Dobra alternativa nafti i gasu

Dobra alternativa nafti i gasu je solarni koncentrator prof. Dr. Vladana Petrovića.

(субота, 20. апр 2019, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

da

Njemacka nema potrebu jer ce se snabdeti iz Rusije, ti terminali su samo zavitlavanje USA dok ne rese svoj problem. Balkanu mogu nametati uslove jer su protektorati.