Србија и Кина – челично пријатељство и стратешко партнерство

Српска делегација на челу са председником од сутра борави у Кини на другом економском форуму "Један појас, један пут", на којем ће се окупити 40 шефова влада и држава. Вучић ће у Пекингу разговарати и са кинеским и руским председником, а предвиђено је и потписивање нових уговора. Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да односи између Србије и Кине никада нису били бољи.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а навео да односе Србије и Кине одликује челично пријатељство и стратешко партнерство.

Подсетио је да је председник Вучић учествовао и на првом форуму 2017. године и да ће се шести пут сусрети са кинеским председником.

Мали каже да је то велика част и прилика да се потврди пријатељство и да се нађе начин да се сарадња продуби у економском смислу.

Када је реч о споразумима који ће бити потписани, Мали је најавио пројекат градње пруге од Ниша до Прешева уз подсећање да се ради реконструкција пруге од Београда до мађарске границе.

"Са реконструисаном пругом до Прешева имаћемо вертикалу од најсеверније до најјужније тачке имајући у виду да ћемо бити главна транзитна артерија за увоз и извоз робе из Европе", навео је министар.

Говорио је и о изградњи сектора Ц обилазнице око Београда као и о финансијском аранжману о ауто-путу Прељина – Пожега.

На основу споразума од прошле године биће потписан и уговор о изградњи индустријског парка у Борчи. Мали каже да ће то бити највећи кинески индустријски парк у Европи и да ће се налазити поред Пупиновог моста.

"То су милијарде инвестиција, нова радна места али и подизање квалитета инфраструктуре", рекао је Синиша Мали.

Подсећа да је Кина помогла око Железаре која је наш највећи извозник и да је кинеска компанија прошле године преузела РТБ Бор.

Шанса за нове пројекте 

Понавља да односи две земље никада нису били бољи и да је форум шанса да се разговара о новим пројектима.

Истиче и да се Србији указује велика част јер ће Александар Вучић бити један од три председника који ће имати завршни говор.

Када је реч о стању у буџету, министар каже да је за целу годину планиран дефицит од 0,5 одсто али да је у прва три месеца бољи резултат од пројектованог.

"Ако се по јутру дан познаје, можемо да очекујемо добре резултате за ову годину", рекао је Мали и додао да би се онда отворио фискални простор за повећање плата и пензија.

Подсећа да је пројекција прављена са ММФ-ом и истиче да је у прошлој години Србија имала раст БДП-а 4,3 одсто што је међу бољим резултатим у Европи.

"Ако наставимо овако, наравно да се отвара простор за повећање плата и пензија", поновио је Мали и оценио да су зато важни сусрети као што је предстојећи форум и Кини.

"Радимо на томе да се повећа број инвеститора", рекао је министар и нагласио да то значи више новца у буџету.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 15:27) - Lena [нерегистровани]

uslovi

Kineskim prijateljima treba dati najbolje uslove za investiranje.

(уторак, 23. апр 2019, 09:26) - ceca [нерегистровани]

mirosmiros

Kina partner za svaki respekt

(уторак, 23. апр 2019, 09:19) - Dušan [нерегистровани]

Prijatelji

Kinezi su istinski prijatelji. To je narod koji je podelio muku 1999 sa nama i koji je uz nas bombardovan. Doživljavaju ekonomski bum i možemo da iskoristimo tu poziciju da im budemo baza za Eu.

(уторак, 23. апр 2019, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Kina iskreni prijatelj

Kinezi su na delu pokzali koliki su nam prijatelji. Spasili su dva posrnula giganta Železaru Smederevo i RTB Bor i uradili su za nas još mnogo drugih stvari, večno ćemo im biti zahvalni!!!

(уторак, 23. апр 2019, 08:57) - Zvezdana [нерегистровани]

Zvezdana

Odlična saradnja i divno prijateljstvo sa Kinom!

(уторак, 23. апр 2019, 08:56) - Lenka [нерегистровани]

Prijateljstvo

Srbija je ponosna država jer neguje i ima prijatelja u jednoj tako velikoj svetskoj velesili kao što je Kina.

(уторак, 23. апр 2019, 08:55) - Станоје [нерегистровани]

Велико хвала

Хвала кинеском председнику Ђинпингу што нас поштује и са нама гради партнерство у оваквом обиму.