Потенцијали дрвне индустрије недовољно искоришћени

Расте производња домаћег намештаја. Дрвна индустрија бележи суфицит, а извоз је већи 12 одсто.

Дрвна индустрија је недовољно искоришћени потенцијал домаће привреде. Прошле године извоз свих производа од дрвета износио је готово 600 милиона долара, а суфицит је био већи од 250 милиона.

"Ако ви имате рачуницу да од килограма дрвета, када се угради у намештај, то је седам пута додата вредност, онда је самим тим и оријентација веома јасна. То је, такође, индустрија која има простора и за стране инвестиције и за стратешка партнерства", каже саветник председника Привредне коморе Србије Мирослав Милетић.

У дрвној индустрији послује око 2.200 компанија. Највише је микро предузећа и предузетника, који упошљавају око 42.000 радника.

Прерађивачки капацитети су два до три пута већи од искоришћених, а домаћу дрвну индустрију највише мучи недостатак радне снаге и недовољно образовање стручног кадра.

"Наши тренутни изазови јесу унапређење производног процеса, паметно планирање производње, занављање производних линија, али и стручан и квалитетан кадар", објашњава директор маркетинга "Форма идеале" Александар Ружесковић.

Развојна агенција Србије расписаће у мају програм подршке малим и средњим предузећима која желе да уђу у ланац добављача мултинационалних компанија. Буџет за пилот пројекат је 450 милиона динара. За опрему, машине, консултантске услуге, предузећа ће моћи да добију до 23 милиона динара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. апр 2019, 23:29) - bata [нерегистровани]

i još jedna bitna stvar

seći drveće za drvnu industriju je ok, ali ih zakonski naterati i da sade posle seče