Ковачевић: О повећању плата и пензија у октобру, има простора за анализу

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је за РТС да се са Мисијом ММФ-а разговарало о свим аспектима, од текућих кретања до структурних питања. Нисам сигуран да има простора да се сада или преко лета врши повећање плата и пензија, али има простора за стручну анализу и дебату када буде следећи мониторинг, јер је фисклана година почела одлично, оценио је Ковачевић.

После седам година примене биће укинут Закон о забрани запошљавања у јавном сектору.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је то нешто што је било најављено и програмском изјавом приликом склапања арамжмана са ММФ-ом.

"Нису сазрели услови да се то препусти слободној оцени потреба и дефицита за радном снагом", каже Ковачевић.

Како истиче, мора да остане нека врста центрлане контроле, неопходно је сагледавање прилика у свакој институцији, органу. "Оно што је могуће то је да се калибрира колико људи недостаје за одржавање функције", каже Ковачевић.

Говорећи о току разговора са ММФ-ом, Ковачевић каже да је у питању континуитет, и да то није битно промењено тиме што је именован нови шеф мисије.

Разговоре са ММФ-ом карактерише темељност и сагледавање свих аспеката, каже Ковачевић и додаје да се разговарало о свим аспектима, од текућих кретања што се тиче раста плата и пензија до структурних аспеката.

Потенцирају се структурни аспекти а то ће бити на следећм мониторингу у окторбру, када долази и планирање буџета, каже Ковачевић и додаје да ће се тада дати пројекције за 2020. годину. 

Говорећи о повећању плата и пензија, Ковачевић каже да ће се то сагледавати у окторбру.

"Нисам сигуран да има простора да се сада и преко лета врши повећање плата и пензија, али има простора за стручну анализу и дебату када буде следећи мониторинг, јер је фисклана година почела одлично, каже Ковачевић.

Према његовим речима, индустријска производња узима растући тренд, а има и других компомената које ће допринети расту а то је грађевинска индустрија, где ће вредност радова достићи 600 или 700 милиона евра.

"Није реално бавити се прогнозом, али на основу суфицита, псотоји фисклани простор који мора да се оптимално распоређује. Може се део тога усмерити ка повећању плата и пензија, ка отплати дуга а трећи део ка капиталним издацима", каже Ковачевић.

Закључио је да је кључно прећи на структурне аспекте, каже Ковачевић и додаје да је то решавање проблема неких државних предузећа, Петрохемије, Рудникa "Ресавица", улагања у енергетици.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 15:44) - Gledaoc [нерегистровани]

Gledaoc

Odgledao sam 6 i kusur minuta priloga, ali ako bi me neko pitao da ponovim sta je g. Kovacevic rekao - nikako ne bih mogao, toliko praznih recenica i floskula, katastrofa.

(уторак, 21. мај 2019, 09:24) - Bojan [нерегистровани]

Umanjenje smanjenja

Nije ovde rec o povecanju plata i penzija vec o umanjenju smanjenja. Kada se plate i penzije vrati na nivo iz 2014 .godine znaci odu jos gore za 8% tek tada za sve preko toga moze se tek reci da je povecanje .Koristite svesno losu terminologiju.