"Бритиш стил" – прва жртва Брегзита

Дан уочи европских избора, политичке тензије у Британији достигле су врхунац. Посланици и поједини министри траже хитну оставку премијерке Терезе Меј, јер не одустаје од свог плана за Брегзит. Једна од жртава политичког хаоса је и британска железaра "Бритиш стил". Гурнута је у стечај, јер с владом није постигнут договор о пакету помоћи, због чега је угрожено 25.000 радних места.

Друга на листи највећих челичана у Великој Британији је пред банкротом, три године пошто је купљена за једну фунту од индијске компаније "Тата стил", јер је пословала са губицима.

Преговори садашњег власника "Грејбул капитала" и владе о кредиту од 30 милиона фунти за премошћавање Брегзита нису уродили плодом. Тиме је угрожено 5.000 радника на североистоку Енглеске и још око 20.000 радних места у добављачком ланцу.

Радници железаре се надају да ће Влада донети план, али кажу и да страхују од губитка радног места.

Влада тврди да је учинила све што је могла за компанију, укључујући зајам од 152 милиона долара за покривање еколошких трошкова. Не жели заустављање производње, већ промену власника.

"Као један од разлога за застој у приливу новца, компанија је навела страх европских купаца од тога какав ће бити однос Британије и Европске уније након октобра. Ту су и други фактори, попут трговинског рата Америке и Кине", нагласио је британски министар економије Грег Кларк.

Железара је само последња у низу жртава политичке драме на Острву. Након што су одбили њен договор са Унијом, премијерка је спремила други споразум о Брегзиту који предвиђа гаранције за раднике у Великој Британији, компромис о ирској граници и царинама.

"Господине председавајући, с временом ће овде стајати неки други премијер, али, док сам ја на овом месту, имам обавезу да саопштим чињенице. Ако желимо да спроведемо Брегзит, морамо усвојити закон о изласку из Уније, а то нећемо моћи ако се и даље расправљамо о питањима која нас деле, попут царинског уређења и другог референдума", упозорила је премијерка Велике Британије Тереза Меј.

Премијеркин нови предлог, који ће се у петак наћи пред посланицима, неки утицајни чланови Конзервативне партије дочекали су на нож, тврдећи да је најгори до сада и да ће Британију још више везати за Унију.

У редовима владајућих већ се тражи премијеркин наследник, а као могући кандидати помињу се садашњи и бивши шеф дипломатије Џереми Хант и Борис Џонсон, те бивше министарке Ембер Рад и Естер Мекви.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. мај 2019, 10:10) - Markovljev [нерегистровани]

Zaštićena proizvodnja

Tako je to kada u "slobodnom tržištu" nema ni slova s od toga, a sve je podredjeno politici a kada je još pod uticajem SAD onda Britanci pišite propalo. Sve te političke odluke, ucenjivanja, tržište akcijama i slično su ugurali proizvodnju u mehur koji više neume da sračuna kolika je stvarna vrednost proizvoda, koliki su stvarni troškovi i kolike su zarade ali i gubitci. Dalje kvote i dotacije su još jedan problem da ekonomije budu zdrave i stvarno medjusobno konkurišu kvalitetom, produkcijom i cenom, na kraju krajeva. Tona čelika se isto proizvodi i u Srbiji i u VB, samo svi dobro znamo kolika je razlika u platama i standardu a to VB pokriva kvotama i subvencijama. Kada toga nebi bilo Srbija i druge nerazvijene zemlje bi ubrzanim koracima stizali Evropu i svet, ovako nikada. Ipak se čini da se Mečka ponekad nadje i pred vratima tih zaštićenih proizvodjača, a to je dobro. Neka vide.

(среда, 22. мај 2019, 23:22) - Laza popovic [нерегистровани]

hahaah dobar vic

Oni su usli u minus kada je Kina 2015 oborila cenu celika To svaki prodavac I kupac metala u Srbiji zna Nema veze sa Bregzitom,To je sad izgovor svima koji su u bankrotu da je Bregzit kriv.Mnogo smesno

(среда, 22. мај 2019, 21:43) - anonymous [нерегистровани]

Nista

Ništa za to , posledice će tek da dodju. To su ih braća Amerikanci uvalili , pa neka sada gledaju kako će da se čupaju iz problema .