Лук чува шаргарепу

Органска храна све је траженија, а чак 90 одсто такве хране коју произведемо у Србији – извеземо. С друге стране, на запуштеним имањима у селима може да се направи 200–300.000 биобашта. Најдаље су у овој области одмакли у општини Кањижа, где у еколошкој секцији има око 170 произвођача који развијају систем производње воћа и поврћа у биобаштама.

На само 300 квадратних метара Калман Беде је засновао биобашту са органском производњом одакле за своје потребе и делом за тржиште током године узгаја 50 врста биљака. Основ оваквог начина рада је да се користи принцип комбинације усева, где једна биљка чува другу.

"Овде можете видети лук, како чува мркву. А мркву како чува лук, црни лук. Зато управо садимо један ред лука, један ред шаргарепе, један ред лук и тако даље. Зато што лукова бува не воли мирис шаргарепе, а шаргарепина мива не воли мирис лука. Па тако остане здраво. Ја годинама не предузимам ништа и увек је здраво и једно и друго", објашњава Калман Беде

Идеју о развоју биобашти покушавају да спроведу у селу Крајишник код Зрењанина, где има 146 празних кућа са окућницом. Земљорадничка задруга Слога жели да откупи неке од њих.

"Да направимо неке производне анексе, такозване биобаште, и да покушамо тим младим људима да дамо једну-две биобаште које би радили, практично да им дамо радно место", истиче Зоран Јерковић из те земљорадничке задруге.

Важан сегмент биобаште је самостално прављење компоста. Сви биљни остаци уз комбинацију са стајњаком од зечева, као што је случај у домаћинству Калмана Бедеа, побољшавају квалитет земље.

"Добије се један врло квалитетан компост, што се враћа у земљиште и не треба ништа друго хранити. Јер ми у ствари не хранимо биљке, већ хранимо микроорганизме у земљишту", објашњава Калман Беде.

У деловима баште које се наизглед не могу искористити за традиционално поврће, гаји се лековито биље или коприва од којих се праве чајеви за биљке, који се користе као природно минерално ђубриво и биозаштита усева.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. мај 2019, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Obrazovan covek kada spoji znanje i energiju dobije se cudo!