Домаћа привреда и европска правила, Србија већи католик од папе

Царински ратови светских сила могли би да доведу не само до нове глобалне економске кризе већ и до заокрета у вођењу националних привреда, кажу стручњаци. Будући да се у колевкама слободног тржишта све више посеже за заштитним мерама, РТС је проверавао да ли и под којим условима мале државе попут Србије могу да штите стратешке гране своје привреде.

Оно што је за Америку нафта, за Немачку ауто-индустрија, за Србију је производња хране. Чини четвртину домаће прерађивачке индустрије и доноси петину зараде од извоза. Ипак, увођење царина или квота великим економијама од којих Србија увози храну била би штетна и опасна, јер луксуз да крше правила игре имају само моћни играчи, кажу аналитичари.

Иван Николић са Економског института сматра да би требало размислити о повећању квалитета увезених роба.

"Када говоримо о увозу, ја бих свакако макар ношен тим таласом раста протекционизма у свету у овом тренутку размислио на који начин да подигнемо или повећамо квалитет увезених производа. Дакле, не морамо да увозимо апсолутно све што некоме падне на памет", каже Николић.

"Српским квалитетом" против лошег увоза

Компаније које су на увозу јефтиних сировина упитног квалитета изградиле империје у Србији, не могу да утичу на власт да им дозволи наставак таквог пословања, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Сматра да држава понекад мора да интервенише. Ипак, неће се бавити забранама, колико јачом промоцијом домаћих производа који носе ознаку "српски квалитет".

"То је роба која мора имати одређени квалитет да би могла носити епитет да је пореклом из Србије и као такву да је промовишемо у јавности како бисмо повећали потрошњу робе која потиче са ових простора", каже Недимовић.

Министар оцењује да је Србији то дозвољено да ради. "Ми јесмо део европских интеграција, морамо да отворимо своје тржиште, али исто тако да на овај начин чувамо своју особеност", истиче Недимовић.

РТС-у из Министартва трговине ни после две недеље није стигао одговор на питање како би Србија још могла да заштити своје тржиште.

"Трговински ланци угрожавају домаће брендове"

Потрошачка удружења сматрају да домаће брендове посебно угрожавају трговински ланци.

Ненад Бумбић, потрошачки саветник, наводи да трговински ланци преферирају да им произвођачи производе неке њихове брендове и то често постављају као услов за сарадњу.

"Пошто је већа зарада трговинским ланцима на њиховим брендовима, они и преферирају такав облик сарадње. Тако да велики део наших великих произвођача добар део својих производа пласирају управо преко трговинских марки", објашњава Бумбић.

Чини се да се Србија одрекла економског патриотизма онда када је прекинула кампању "Купујмо домаће".

Поштујући европска правила којих се ни у Унији не придржавају, испали смо већи католици од папе. На пример, Хрватска деценијама пропагира "купујмо хрватско", а сличан државни пројекат на делу је и у Словенији.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. мај 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Kupujmo domaće

Kajmak, čvarci, sirup od maline, Rubinov vinjak nema niko u svetu.
A ima tu još koje čega dobrog.

(понедељак, 27. мај 2019, 09:58) - Игор [нерегистровани]

Држава ништа није крива

Деценијама, тачније од 1945 се уништива село из разних политичких, економских, социјалних и других разлога. Да не идемо у дубину јер код нас сви воле кратко и јасно. Ко нама брани да у продавници купујемо домаће!? Ја увјек купујем Росу, Пролом... а ако нема питам трговца зашто нема домаћих производа и да ли ће бити. Често сам због таквих ставова био изругиван. Престаните да кривите за све државу, господо ми смо држава и ми смо апатични према свему .

(понедељак, 27. мај 2019, 04:50) - anonymous [нерегистровани]

POMOZITE,

Nase poljoprivrednike, I ostavite se globalizma. To srecu I dobru ekonomiju, nije nikom donelo.

(понедељак, 27. мај 2019, 03:27) - anonymous [нерегистровани]

Hrana

Sad ste se setili da pricate o hrani kad su seljaci napustili imanja i rasprodali stoku I mehanizaciju? Evo me u Austriji gde zivim i placam porez, kao i mnogo mladih ....

(понедељак, 27. мај 2019, 03:25) - nb [нерегистровани]

Kupujmo domace je...

...jedini nacin potsticanja nase ekonomije a ne neke tudje. Nema niceg loseg u tim reklamama. Jer to cine sve pametne zemlje tj. pametni ljudi. "Susjedi" se ne stide kad to rade, a sta je sa nasom svescu? U Kanadi reklamiraju "kupujte lokalno" i to je sasvim normalno. I kod nas u Srbiji bi trebalo biti sasvim normalno cuti ili ptocitati "kupujmo domace", "kupujmo srpske proizvode" itd. Izbor je lak: nasa ili njihova ekonomija tj. novcanik.

(понедељак, 27. мај 2019, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

Re: "Veca riba guta manju"

To je istina. A "da bi se jedan covek obogatio, deset drugih mora da osiromase", nije istina. Vece kompanije su sastavljene iz one "desetorice koji treba da budu siromasni", deset je uvek jace od jednog i oni "gutaju onu malu ribu" koja je samo jedan covek. Druga je stvar sto nasih desetorica neznaju da budu poshteno zajedno nego se njih desetorica odvoje u usamljenike a jedan ne moze da uradi nishta sto mogu desetorica. Dok se ovo ne shvati i dok se ne prihvati, niko nece ici napred, ni drzava. U kapitalizmu ne treba niko ni od koga da otima ili krade. To je nekada radila "drzava" i zato je moglo da se pojedinci obogate a deset njih da osiromashi.

(недеља, 26. мај 2019, 22:06) - Rada [нерегистровани]

Ima dobre domaće robe

ali mediji nikad ništa ne objavljuju o njima. Naši sokovi i džemovi su superiorni u odnosu na uvozne, ariljski veš je svetskog kvaliteta, ima radionica u gradovima gde su nekad bile velike fabrike obuće koje prave solidnu obuću i za Italijane, mnoge domaće konfekcije su odlične, oklagija i kuhinjskih daščica ima odličnih i na pijaci, od bukovine. Moja generacija je imala predmet "domaćinstvo" gde smo stekli znanja da razlikujemo dobar kvalitet odeće i prehrambenih proizvoda. Današnje generacije to nemaju. Ni vaša tv, koja je javni servis, nema emisiju koja bi obučavala kupce kako da prepoznaju kvalitetan proizvod. A neko na tv treba i da kaže javno, pa neka se globalisti ljute, da kad kupujete nemački, turski, grčki albanski proizvod vi punite nemački, turski, grčki, albanski budžet a ne srpski. Niko to, ni iz vlasti, ni iz opozicije ni od silnih eksperata, nije rekao, kao da se boje-optužiće ih neka NVO da su nacionalisti. Kad ćemo kao narod da sazrimo i da naučimo kako da branimo svoje interese i to prvenstveno ekonomske-bez jake ekonomije nema ni jake države.

(недеља, 26. мај 2019, 21:27) - ,," [нерегистровани]

Купујмо само Наше

Зрно по зрно...
Сваки пут кад се купи нешто што није произведено у Србији или Српској, нападамо сами себе.
Па сад, колико велика куповина, толики и напад.
Врло једноставно, без кукања и питања зашто, и како после.
Зрно по зрно...

][
][

(недеља, 26. мај 2019, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Zasto nema

U Srbiji vece i stalne propagdne akcije kupujmo srpsko,a ujedno i Privredna komora i Ministarstvo treba da poticu proizvodjace raznim merama na podizanju kvaliteta srpskih prehrambenih proizvoda.

(недеља, 26. мај 2019, 21:08) - anonymous [нерегистровани]

Veca riba guta manju...

Cim otvorite trziste i ne stitite se carinama u drzavu vam dolaze jeftinije robe jer jace drzave vise subvencionisu svoju proizvodnju nego sto vi to radite pa im je proizvod jeftiniji od vaseg.A,jos kad narod ima slabu kupovnu moc,on onda bira jeftinije a ne bolje i zato se ne postuje parola "kupujmo domace". Zasto poljoprivrednici iz Slavonije napustaju Hrvatsku a njive ostaju puste?Pa,zato sto su svi uvozni poljoprivredni proizvodi sa Zapada EU jeftiniji od domacih i domace farme propadaju,a narod napusta drzavu u potrazi za poslom..
Dakle,EU su formirale Njemacka i Francuska kako bi sve ostale clanice otvorile svoja trzista za njihove kvalitetnije robe,a da bi se jedan covjek obogatio drugih deset mora osiromasiti,to je prirodni zakon.
Zato,ne treba ulaziti u EU nego s njom napraviti ugovor o partnerstvu,kao sto je uradila pametna Svajcarska koja pusta robe u drzavu koje joj odgovaraju,a odbija one robe koje konkurisu njihovim.