Квалитет рода одређује цену облачинске вишње

Ових дана почиње један од најважнијих пољопривредних послова у Топличком округу – берба и откуп вишања. Оне се у Топлици гаје на више хиљада хектара.

Драган Пауновић из Привредне коморе Србије каже да се у овом тренутку завршене припреме и код откупљивача и произвођача.

"Извозници будно опрате шта се дешава на тржишту. Стање производње, без обзира на временске прилике је солидно. Очекујемо да принос вишње, пре свега у Топличком округу буде на нивоу прошлогодишњег рода. Имајући у виду климатске промене и немогућност бербе у дужем временском интервалу, тешко је у овом тренутку прогнозирати и мислим да ће бити проблема у оним ударним терминима за брање облачинске вишње", рекао је Пауновић. 

У недељу је отворена нова фабрика за прераду воћа у селу Гргуру код Блаца.

"То је свакако један виши степен прераде воћа. У питању је органска производња. Ово је један додатни ниво прераде који је пожељан у Србији и који је неопходан за општину Блаце, део општина Куршумлија и Брус. То је највећи искорак који се догодио на подручју Топличког, Нишавског и Пиротског округа", истакао је Пауновић.

Према његовим речима, највећи проблем су прихватни капацитети око "шпицева" бербе јер воће треба складиштити, па онда прерадити.

"По мојој процени тих складишних простора нема и на том питању треба посебно радити", додао је Пауновић.

Откупна цена је, каже, однос тржишта, понуде и потражње.

"Откупна цена код пар произвођача истакнута на 50 динара, то је аконтна цена. Претпостављам да ће се око 50 динара и кретати откупна цена. Условиће свакако квалитет вишње и понуда који у неким тренуцима могу да повећају или смање цену", закључио је Пауновић.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 22. јун 2019, 12:24) - Grana cakic [нерегистровани]

Otkup visnje

Znate li koliko se mi mucimo dok dodje berba? Platimo radnike, bojimo se vremenskih nepogoda jer to nam je godisnji prihod, platimo naftu, sredstva za prskanje. Gde je nasa zarada? Da li ova zemlja misli na zemljoradnike, od cega cemo lekove da kupimo?

(четвртак, 20. јун 2019, 12:56) - anonymous [нерегистровани]

Visnja

Visnje u Zitoradju i Prokuplju,placaju od 30.do 40 din,recite gde to otkup ima za 50 ili 60 din. Ovde propast sa ovu cenu

(среда, 19. јун 2019, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

cena visnje

to je vest iz 2017. godine.Kliknite na opsirnije i dobicete celu vest ali sa datumom iz 2017.godine.I meni je zao sto nije bar tolika cena.

(среда, 19. јун 2019, 10:11) - Mihajlo [нерегистровани]

Visnja

A kako doci do njih? Nije svuda isti otkup...

(среда, 19. јун 2019, 10:06) - Mihajlo [нерегистровани]

Visnja

Ali je l to prva klasa 60 din ili druga? I kako se to odredjuje?

(среда, 19. јун 2019, 09:51) - Borko [нерегистровани]

Cena višnje 2019

Mala dopuna, upravo sam pročitao na http://www.agropress.org.rs/lat/details/itemlist/tag/otkup?limit=10&start=30

Otkupna cena višnje 80-90 rsd/kg

I ako je to tačno ovo je jedna od retkih godina. :)

(среда, 19. јун 2019, 09:44) - Borko [нерегистровани]

Cena višnje 2019

U južnom Banatu tvrde da će otkupna cena biti 60-65RSD/kg. Ako pričamo o beračima pročitao sam da u topličkom kraju plaćaju 20rsd/kg. Prošle godine su berači u Vojvodini imali oko 200rsd/gajbica ove računam da će biti isto.

Pozz

(понедељак, 17. јун 2019, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

Ljudi koja je cena i višnje i radnika

Cena višnje i radnika ovo je ludnica