Постигнут договор са малинарима, одустали од штрајка глађу

Малинари су одустали од штрајка глађу, који је био најављен за данас у подне, након састанка на коме је договрено да ће почетком наредне седмице бити подигнуте цене за најмање 10 до 15 динара за све сорте, тако да ће за најјефтинију виламет износити 160 динара по килограму, речено је "Танјугу" у Асоцијацији малинара Србије.

Министраство пољопривреде је стало иза пољоприведног произвођача, рекао је председник Асоцијације Добривоје Радовић.

"Одустали смо од штрајка, имали смо цене од 145 динара на хладњачи и од 140 динара на терену и заказали смо били штрајк глађу. Министарство пољопривреде је било медијатор и организатор састанак у Пожеги са највећим купцем малине – 'Станић доо'", рекао је Радовић.

Каже да су малинари очекивали представнике Министарства трговине, али да се они нису појавили на састанку.

Састанак је, како је навео, трајао синоћ од 21.15 до 02.30 после поноћи, а малинари су имали три захтева која ће бити испуњена: да не дође до селекције по ценама нити по датумима, тако да ће малина бити плаћена од почетка до краја по крањој цени, затим да нема класирања на нивоу целог откупа пошто су то обављали нестручни људи, као и да се повећа цена малине.

Радовић је објаснио да је представник "Станић доо" рекао да не може одмах да подигне цену, али је најавио да ће коначне цене бити познате наредне недеље, као и да ће минимално цена бити повећана за 10 до 15 динара.

"Станић доо" је саопштио да има разумевање због честих падавина, тако да су хладњаче тог предузећа сав досадашњи род примиле као прву класу малине, кажу у Асоцијацији.

"То ће бити минималне цене са трендом раста, у складу са потражњом и понудом", додао је Радовић.

Додаје да Асоцијација не одустаје од аконтне (почетне) цене од 1,45 евра по килограму.

Постојеће аконтне цене малине су: виламет – 145 динара, фертоди – 155 динара и микер – 165 динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар