Ветропарк Ковачица у пуном погону

Ветроелектрана Ковачица, после скоро три деценије прикључена је на преносни систем електричне енергије Републике Србије, саопштила је компанија "Њу енерџи солушнс".

Ветроелектрана Ковачица, једна од највећих ветроелектрана у Србији снаге 104,5 мегавата, стекла је статус повлашћеног произвођача електричне енергије, и то као прва потпуно нова електрана.

Пројекат ће допринети остварењу националног циља да до 2020. године производи и троши 27 одсто зелене енергије као и смањењу емисије ЦО2.

Стицањем статуса повлашћеног произвођача електричне енергије, завршен је развој пројекта и започета је експлоатација ветроелектране, која је од почетка године била у пробном раду.

Ветроелектрана Ковачица састоји се од 38 ветрогенератора типа "Џенерал електрик" 2.75-120 који су помоћу шест струјних кругова повезани на 33/220 кВ трансформаторску станицу ВЕ Ковачица, а даље преко прикључно-разводног постројења и прикључног далековода 220 кВ повезани на преносни систем Србије.

Према званичним подацима, до прикључења Ветроелектране Ковачица, последња потпуно нова електрана која се прикључила на преносни систем, била је ХЕ Пирот која се прикључила 1990. године.

Развој Ветроелектране Ковачица почео је 2012. године. Грађевинска дозвола исходована је 2014. године, а привремени статус повлашћеног произвођача електричне енергије 2015. године.

Власништво над пројектом је 2016. године преузела израелска компанија "Енлајт", а управљање развојем пројекта и изградњом од почетка до краја поверено је компанији "Њу енерџи солушнс".

Компанија "Њу енерџи солушнс", са својим подизвођачима, радиће послове свеобухватног управљања и одржавања ветроелектраном Ковачица, у складу са потписаним уговором.

Вредност реализованог пројекта је 189 милиона евра, финансираног од стране конзорцијума који се састоји од ЕБРД-а, Ерсте групе и Ерсте банке Србије, а покрива Еулер-Хермес.

Током изградње Ветроелектране Ковачица, ангажовано је више од три стотине радника и стручњака из различитих сфера. 

број коментара 0 Пошаљи коментар