Јунетина у пробоју на страна тржишта, од сјаја до очаја и назад

Пет стотина тона јунетине из Србије отишло је пут Кине за месец дана. После испоруке меса 2.000 крава Турској, из те земље се ових дана очекује позив са упутствима за прераду и извоз меса бикова. Укупан извоз јунећег меса у те две земље до краја године достићи ће износ од 10.000 тона, процењују у Министартву пољопривреде, а ми смо истраживали шта од тога имају пољопривредници, а шта кланичари.

Од сјаја до очаја и назад. Иза произвођача товне јунади у Србији - турбулентан период. Задовољство због повећања државних субвенција зимус, прекинуо је хладан туш из Турске која је због унутрашњих проблема обуставила увоз из Србије. 

У мају су уследили преговори са робним резервама о интервентном откупу, који су пропали.

Данас су сточари мирнији, извоз у Турску је поново кренуо, у игру је ушла и Кина, а и држава је најавила замену јунетине за кукуруз.

"Надамо се да ће ово што је сада најављено поново са Турском - да ћемо да сарађујемо, да ће се јунад поново тражити и да ће цена бити мало пристојнија. Мислим то је нешто што је скромно с обзиром колико посла треба и рада", рекао је Владимир Чикеш, пољопривредник из Ердевика.

Сертификате за извоз у Кину имају четири кланице, за Турску их је било шест прошле године, ове су се пријавиле само две. Једна је из централне Србије, друга из Војводине. 

"Надамо се да ће овај посао да нам у будућности донесе додатни посао са Турском, кад се увере у квалитет и у брзину којом смо им омогућили да добију ту робу", каже Марко Башић, директор Месне индустрије Срем-Шид кланица.

Две кланице са дозволом за турско тржиште имају капацитете да прераде договорених 5.000 тона до краја године, каже министар пољопривреде. После 4.000 тона јунетине договорене са Кином, очекује већи одзив кланица.

Кинески купац је навикао да од једног грла добије 38 различитих производа. 

"Ми нудимо 50 посто подршке сваком инвеститору који хоће да отвори кланицу за прераду и говеђег и свињског меса и то је оно што Влада Србије у овом тренутку може да уради, али знате, како мора прво неко да буде заинтересован за то", рекао је министар Бранислав Недимовић. То, како каже није довољно, мораћемо још.

Каже да тек 30 одсто товне јунади за извоз меса стиже са великих фарми. Седамдесет одсто је са малих газдинстава која имају од два до пет грла. Бољим условима за производњу требало би да допринесе још једна мера.

"Оно што ће Влада Србије да уради, у четвртак ће изаћи са предлогом да се ради размена кукуруза за говеђе месо у паритету 2,2 евра по килограму говеђег меса", каже Недимовић.

Пољопривредници напомињу да би се лакше дисало када би јунетина ишла и у Европску унију, која је овај производ из Србије оптеретила таксама.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. авг 2019, 08:03) - Stokakomerc [нерегистровани]

Poslednji pasus

Koliki nam prijatelj EU govori poslednji pasus. Takse EU na uvoz čelika iz Srbije, na uvoz mesnih proizvoda i poljoprivtednih proizvoda... To je tak koncept tržišne kapitalističko-robovlasničke ekonomije. Ako hoćeš da sarađujemo, motaš biti eksploatisan