Банкротирао "Томас Кук", 150.000 туриста у свету неко треба да врати кућама

Један од највећих светских тур оператера "Томас Кук" објавио је банкрот после неуспелих преговора са кредиторима, што значи тренутну обуставу повратних летова за оне који су у овом тренутку на одмору.

Британски медији јављају да је усред кризе око Брегзита тамошња влада пред новим изазовом.

Потребно је са летовања вратити сто педесет хиљада британских туриста који су уплатили аранжмане преко "Томаса Кука", чувене агенције која постоји 178 година.

Компанија је била у преговорима за премошћавање дуга од 1,7 милијарди фунти, али су преговори пропали што значи да се отказују сви аранжмани и чартер летови којима туристи треба да се врате у Британију.

Британска влада преузела је на себе највећу операцију повратка својих грађана у земљу икада, препоручујући туристима да не прекидају одмор и не одлазе на аеродром у сопственом аранжману.

"Томас Кук" има 9.000 запослених и 94 авиона, а банкрот их све оставља без посла.

Није јасно да ли ће се авиони компаније користити за репатријацију туриста, мада представници владе полажу наде у то да ће уз државну помоћ из фондова за хитне интервенције у туризму криза бити управо тако превазиђена.

Британски туристи кажу да су у неким одмаралиштима били закључани и да им је управа тражила да сами плате боравак пре напуштања хотела јер уплате тур оператера обично стижу са кашњењем од 90 дана, што је сада доведено у питање.

То је, наводно, превазиђено и сви туристи моћи ће да окончају своје летовање и врате се назад, барем тако тврди британска влада у овом тренутку.

"Томас Кук" има подружнице по целој Европи и нарочито је снажан у Скандинавији.

Запошљава око 21.000 људи широм света, од тога 9.000 у Великој Британији и тренутно његове услуге користи 600.000 људи.

За сада нема информација како ће се банкрот одразити на делове компаније изван Уједињеног краљевства. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

Zaštićeni od bankrotstva?

Posle Amerike 1933. i 2009, sada i Velika Britanija postaje "zemlja proleterska". Iliti komunistička. Po definiciji, u kapitalizmu niko ne može da bude zaštićen od posledica lošeg poslovanja, uključujući i propast firme. I nema šta država da se meša - putnici su sami krivi što su izabrali lošu kompaniju, a zaposleni treba da idu na biro ili na prekvalifikaciju. Upravo to te iste zemlje nameću nama kao metod.

A krediti jesu pogubni, naravno. 

(понедељак, 23. сеп 2019, 08:37) - Milan M [нерегистровани]

Evropa

Za 30 godina putovanja nisam uplatio ukupno 5 aranžmana preko agencije.Uglavnom nalazim preko poznanika i ostvarujem kontakte na putovanjima

(понедељак, 23. сеп 2019, 08:18) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

'Kreditori'

'Kreditori' su oni koji daju kredite, a Tomas Kuk je bio jedna od ''najboljih' turistickih kompanija ali od tudjih para.
Zato neka nitko ne spominje kredite koje danas Srbija uzima ili nekadasnja Yugoslavija .
'Kreditori' nas za to i ruse da bi nam 'davali' kredite JER drugacije se ne moze izvuci iz rusevina koje oni ostavljaju za sobom.