"Гаспром" позвао Украјину на преговоре

"Гаспром" позвао Украјину да обнови преговоре о испоруци гаса и уздржи се од илегалног испумпавања. Украјински "Нафтогас" тврди да користи сопствене резерве да би одржала проток и притисак у гасоводу и да не испумпава нелегално гас намењен другим европским земљама. "Гаспром" подигао цену гаса Украјинцима.

Руска фирма "Гаспром" је ноћас позвала Украјину да обнови преговоре с њом.

"Од 31. децембра Украјина одбија да преговара са "Гаспромом" и наставља да испумпава гас намењен европским потошачима, кршећи тиме своје обавезе које има као транзитна земља", пише у ноћашњем саопштењу потпредседника "Гаспрома" Александра Медведева.

"Позивамо Украјину да се уздржи до те илегалне активности и врати се у Москву на преговоре... о испоруци гаса која ће бити прихватљива за обе стране", наводи се у саопштењу потпредседника "Гаспрома"

"Ми смо спремни да се одмах састанемо", закључио је Медведев у неуобичајеном, ноћном саопштењу.

Русија је у четвртак обуставила испоруку гаса Украјини због неуспеха преговора о цени гаса 2009. године и због кашњења у плаћању испорученог гаса, чиме се поновио сценарио из 2006. године који је пореметио снабдевање других земаља руским гасом.

Пољска, Румунија и Бугарска су већ пријавиле смањење количине гаса који стиже из Русије преко Украјине.

Украјина је синоћ упозорила да ће сукоб око испоруке гаса са Русијом проузроковати озбиљне проблеме у транзиту руског гаса ка другим земљама, на шта је Русија одговорила тако што је затражила од Европске уније да судским путем реагује против Кијева.

Пре ноћашњег саопштења које указује на нови став, потпредседник "Гаспрома" Медведев је затражио од европских држава да судским путем реагују против Украјине.

Украјинска гасна компанија је у суботу оповргла руске тврдње о илегалном испумпавању гаса намењеног другим земљама и указала да користи властите резерве да би одржала проток и притисак у гасоводу којима се гас допрема у друге европске земље.

Србија, за сада, нема проблема са испоруком гаса, изјавио је директор Србијагаса Душан Бајатовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар