Код Ковина отворен највећи ветропарк на Западном Балкану

Највећи ветропарк на Западном Балкану "Чибук 1" свечано је отворен у Мраморку код Ковина. Инвестиција је вредна 300 милиона евра, снабдеваће електричном енергијом 113.000 домаћинстава и може да спречи више од 370.000 тона емисије угљен-диоксида годишње. Отварање ветропарка је симбол успеха, поручује председник Србије.

Ветропарк "Чибук 1" са 57 ветротурбина и инсталираном снагом од 158 мегавата снабдеваће електричном енергијом 113.000 домаћинстава, и може да спречи више од 370.000 тона емисије угљен-диоксида годишње.

Отварање ветропарка је кључни тренутак за проширење обновљивих извора енергије у источној Европи и позиционирања Србије у сам врх алтернативне енергетике у Европи.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на церемонији отварања да је ветропарк "Чибук 1" симбол успеха, прогреса и просперитета које једна земља може да направи.

Додаје да је ветропарк први нови, велики и вредан објекат у енергетском сектору који је отворен у последњих 30 година. 

"За људе у Србији је важно да знају да знају да ће ових дивних 57 ветрогенератора, који су толико лепи да представљају посебну разгледницу овде Јужног Баната, да ћемо имати струје за 113.000 домаћинстава, значи негде око 250.000 људи, величина града Ниша", рекао је Вучић.  

Према његовим речима, ветропарк показује колико Србија иде напред, шта је у стању да уради, а што није могла урадити пре четири, пет, шест година.

"За мене је од посебног значаја и то што ће два одсто профита 'Маздар' да даје за локану самоуправу, за Ковин. А то ће у Ковину, Долову, свим местима око Ковина, до Плочице па Смедерева, сваком месту бити више места, за путеве, за водоводе, за канализацију да људи могу да живе неупоредиво пристојније", наглашава Вучић. 

Истиче и да ће Србија морати све више да се оријентише на зелену енергију и да ће то у будућности и радити. 

"Допринос енергетској стабилности" 

Министар енергетике и рударства Александар Антић поручио је да ће отварање овог ветропарка допринети енергетској безбедности и сигурности снабдевања струјом у Србији.

"Са својих 430 гигават-часова енергије производње годишње, представљаће готово 1,5 процената наше годишње производње енергије и тиме ће значајно утицати на укупну енергетску безбедност Србије и сигурност снабдевања", наводи Антић.

Ветропарк, објашњава, није само крупан допринос циљу Србије да 27 посто укупне потрошње енергије добија из обновљивих извора, већ представља, каже, значајан додатни извор производње енергије у Србији.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да јој је драго што види да је пројекат који је започет у време кад је била министарка енергетике завршен и да се повећава учешће обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије у Србији.

"Овај ветропарк производиће енергију довољну за снабдевање града величине Новог Сада. Пројекат је важан и због очувања животне средине, наших обавеза као члана Енергетске заједнице, али и као пример другим инвеститорима да је Србија добро место за улагање, посебно кад су у питању савремене технологије", рекла је Михајловићева.

Директор компаније "Масдар" Мухамед ел Рамахи каже да "Чибук 1" није само храбар покушај како би се дугорочно решио проблем коришћења обновљивих извора енергије у Србији, већ и инвестиција у модернизацију енергетског сектора и улагање у енергетску безбедност Србије.

Др Тан Ахмед ел Зеиди, министар за климатске промене и животну средину УАЕ, напомиње да "Чибук 1" јача партнерство и сарадњу Уједињених Арапских Емирата и Србије.

"Прелазак на чисту енергију постао је императив и не треба губити време, јер је то важно због отварања нових радних места, побољшања здравља становништва и очувања животне средине", додао је Ел Зеиди.

Смањује се потреба за угљем у производњи струје 

Ветропарк доприноси стабилности снадбевања струјом и омогућио је Србији да производи 27 одсто својих потреба енергије из обновљивих извора до 2020. године, а тиме помаже и смањењу коришћења угља у производњи електричне енергије.

Ово је седми ветропарк у Србији и највећи је на Западном Балкану. 

Изградња ветропарка завршена је у априлу ове године.

Иза пројекта стоје компанија "Ветроелектране Балкана" и компанија "Масдар" из Абу Дабија, а инвестицију вредну око 300 милиона евра подржале су Међнародна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица групације Светске банке, и Европска банка за обнову и развој.  

"Чибук 1" је четврти ветропарк у Европи компаније "Масдар", која је глобални лидер обновљивих извора енергије и одрживог урбаног развоја.

Компанија "Ветроелектране Балкана" је у стопроцентном власништву фирме "Тесла винд" која је заједничко предузеће компаније "Масдар", финске компаније "Тâлери енергија" и немачке инвестиционе-развојне компаније ДЕГ.

Споразум о откупу електричне енергије за Чибук 1 потписан крајем 2016. године.

Ветропарк код Ковина је на списку повлашћених произвођача елеткричне енергије којима је одобрено финансирање у систему "фид-ин" тарифе.

Церемонији отварања присуствовали су председник Србије Александар Вучић, представници Владе и велики број званичника из Уједињених Арапских Емирата. 

број коментара 25 Пошаљи коментар
(субота, 12. окт 2019, 01:49) - anonymous [нерегистровани]

Vetroelektrana je diplomski rad

Mnogi naši studenti su i diplomirali i magistrirali na projektu solarne ili vetroelektrane koja nije ništa tehnološki nedostižno ni komplikovano i za šta je prevashodno raspolagati mapama vazdušnih struja koje rade naše meteo ustanove. Dakle, zašto naša država, naša elektroprivreda, naša industrija nije uradia te projekte i samu elektranu, da li iz vlastitih sredstava, da li iz kredita (jer novac nikada nije bio jeftiniji) a tom strancu da su dali da pravi auto put pa nek zarađuje, dok kod nas obrnuto, elektranu, koja će donositi čist i siguran profit dajemo strancima a mi pravimo autoputeve koji su tako skupi i teški za održavanje da od putarine neće moći ni da pokrivaju svoje održavanje.

(петак, 11. окт 2019, 22:24) - ,," [нерегистровани]

Брда и долине

Плоче за струју из Сунца поставити по брдима, кршевима, где се не може земљиште искористити.
По равници поставити ове ветрењаче па да будемо независни по питању струје.

Прво нека странци то изграде и нека поврате свој уложен новац, а после Држави има обавезу да све изворе струје подржави (куповином од странаца).
Ако странци неће да продају, има начина да им то ,,појаснимо". Извукли су паре, немају права на љутњу, а може се и правно средити.

Ово је добра вест и сада треба радити на томе да се то откупи од странаца.
Ветрењачу по ветрењачу.

(петак, 11. окт 2019, 21:38) - Milan [нерегистровани]

Gospodine Predsednice

sve je to lepo ali zasto drugi neko da pravi kod nas. Mi smo u inostranstvu i ima nas preko 5 miiona, svako od nas da posalje po 100 evra to je preko 5 milijardi evra zamislite koliko vetroparkova bi se moglo napraviti. Bilo bi bolje i nasim ljudima jer bi mogli da imaju jeftiniju struju a samim tim i nama samima jer mnogi od nas imaju porodice dole ...

(петак, 11. окт 2019, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

Uredite Zakon o Mini hidroelektranama

tako da investitori izgradnjom mini hidroelektrane ne ugrozavaju eko sistem reka i okoline. Ne dozvolite da se stvaraju akumulacije gde je to protokom i kolicinom vode neizvodljivo.

(петак, 11. окт 2019, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Tako treba ....

Tako treba ,koristiti vetar za energiju ,a ne zagadjivati potoke !!!!

(петак, 11. окт 2019, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Mozda stignemo Kineze

Tako su i oni, nudili sve i jeftinu radnu snagu i poticaje i infrastrukturu. Pa postadose 1. u svijetu... ko zna

(петак, 11. окт 2019, 18:19) - Struka [нерегистровани]

Energija nije samo struja

27% ukupno potresone energije treba da dodje iz obnovljivih. A, ukupno potrosne energija nije samo struja! U energiju spada transport, grejanje . . . Daleko smo mi od 27% . . . A, ovo je samo mali deo koji popravlja statistiku. Srbija treba jos dosta da radi i popravi okvir za investiranje da bi se jos slicnih projekata sagradilo te i da dodjemo do magicne cifre od 27%!

(петак, 11. окт 2019, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

@Чудног ли народа

Svaka cast na komentaru. Da znate da niste usamljeni u takvom razmisljanju. Ima nas, ali cesto drzimo misljenje za sebe, dok se glasna manjina se uvek daleko cuje.

(петак, 11. окт 2019, 17:15) - anonymousAriljac [нерегистровани]

Bravo

Bravo za vetropark.Sve čestitke.Ŝto viŝe ulaganja u ovakve investicije a ne u MHE.Sigurno je isplativije,a ne uniŝtava se priroda

(петак, 11. окт 2019, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Sta je nase u Srbiji?
Skoro nista...