Отпад из кланица као погонско гориво

Први пут од оснивања Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација, њен генерални директор посетио је Србију. Ћу Донгју је са српским званичницима разговарао о коришћењу модерне технологије у аграру и отварању удаљених тржишта за српску храну.

После обиласка земунске пијаце директор ФАО-а је у Суботишту отворио постројење за производњу биогаса које као погонско гориво користи стајњак и отпад из кланичне индустрије.

"Српска пољопривреда је позната не само по количинама него и по квалитету. Треба да радите на усклађивању са светским стандардима и на додатој вредности производа. То се постиже дигитализацијом", указује Ћу Донгју.

За биоенергану каже да прави паре и док власник спава. А према плану власника, инвестиција од четири милиона евра исплатиће се за мање од шест година.

Разлагањем пољопривредног отпада, на сат ће производити по мегават топлотне и мегават електричне енергије. Топлоту ће користити у кланици а струју као повлашћени произвођач продаваће држави.

"Можемо буквално да кажемо да је то један производ, имамо заокружен циклус. Од њиве, фарме, кланице до биогаса", указује Миленко Ђурђевић из Индустрије меса Ђурђевић".

Са Ђурђевићеве фарме одлазе највеће количине говедине на кинеско тржиште. Употреба еколошке енергије у производњи тог меса, уз изгрдању нових пруга и путева требало би да појефтини и повећа производњу и извоз.

"Што се тиче Турске, потписан је уговор на 2.400 тона до краја фебруара и та реализација почиње следеће недеље, с тим што је уговор са кинеским партнером три-четири пута већи", истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Један од преговарача и потписника споразума о извозу српке говедине у Кину био је управо Ћу Донгју, тада заменик кинеског министра пољопривреде.

број коментара 0 Пошаљи коментар