У САД се тржни центри затварају, а у Србији их све више

У Америци се због интернет продаје тржни центри затварају, а према подацима сајта deadmall.com до сада их је затворено око 400. У Србији њихов број, међутим, расте мада су површине које заузимају већ премашиле милион квадратних метара. По глави становника имамо мање тржних центара од земаља региона а ове године отворени су Ада Мол са око 40.000 квадратних метара и центар у Крушевцу од 9.000 квадратних метара.

Док 95 одсто Американаца редовно купује преко интернета, код нас још преовлађује куповина у малопродајним ланцима. Зато и не изненађује податак да је у изградњу београдског "Ада Мола" уложено 100 милиона евра, а у Крушевачки тржни центар – 12 милиона евра.

Пре градње центара раде се свеобухватне анализе и процене броја становника, њихове платежне способности, локација и приступачност, као и локална конкуренција.

Посебно их прилагођавају захтевима тржишта у свакој средини.

Менаџер тржних центара "Непи Рокасл" Немања Савчић наводи да тржни центри не служе само за куповину.

"Не само да купују, већ су то и места састанака. Друга и подједнако битна ствар јесте и интересовање закупаца. Србија има један јако леп тренд да велики број нових закупаца највећих брендова, жели да уђе на тржиште или је већ ушао", указује Савчић.

У проблему су мали занатски тржни центри који треба да улажу више у разноврсне садржаје који нису трговачки, да би обезбедили већу посету и постали привлачнији закупцима.

И док једни траже начин да преживе, други у Србији граде још 150.000 квадратних метара тржних центара.

"Постоји простора за још неколико великих тржних центара у више средина у Србији који ће бити специјализовани, да ли у сегменту кућних потрепштина, намештаја, мање у сегменту одеће, обуће", истиче Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину ПКС-а.

Због јефтиније онлајн продаје, светски трговински ланци попут Амазона, Гепа и Кејмарта укидају малопродајне објекте и отварају логистичке центре.

Стручњаци предвиђају да ће за 10 година 85 одсто предузећа у свету трговати само преко интернета.

У Србији тржни центри немају разлога за страховање, углавном зато што се не очекује брза промена потрошачких навика.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 12. окт 2019, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

Amerikanci

Kupuju stvari koje im nikada u životu neće trebati samo da kažu da kupuju preko interneta. Kao ne postojiš ako ne kupuješ na taj način. A ono falična roba, nekvalitetan materijal, ili veličina ne odgovara. Šoping centri su dobri ali da ih nema previše.

(субота, 12. окт 2019, 09:25) - anonymous [нерегистровани]

Ipak

Volim lično da proverim kvalitet robe a naročito odeće tako da nisam za internet prodaju.

(субота, 12. окт 2019, 06:59) - anonymous [нерегистровани]

Amerika je nebitna

To da li je nešto u Americi ovako ili onako uopšte nije nikakav reper za nas niti treba time da se opterećujemo jer živimo na drugačijem podneblju, drugačija smo kultura, sa drugačijim društvom i društvenim problemima i drugačijim stepenom ekonomskog razvoja, veličinom populacije, itd. Lično, a mislim i puno naših ljudi se slično oseća, uživam šetajući i razgledajući radnje i kada ne želim ništa da kupim, a naročito volim da sednem u neki kafić u takvim centrima i da posmatram ljude, uđem u knjižaru i ispregledam knjige, pogledam ponekad po neki film. Nisu šoping centri samo butici, već i kafići i bioskopi i knjižare.