Криза у евро-зони најмање до краја године

Заменик шефа Европске централне банке Лукас Пападемос најавио да се криза у евро-зони неће завршити у овој години. Привреде ових земаља ће у 2009. години остварити полупроцентну негативну стопу раста.

Привредна криза у зони евра трајаће најмање до краја ове године, рекао је потпредседник Европске централне банке (ЕЦБ) Лукас Пападемос немачком недељнику "Виртшафтвохе".

Пападемос је, коментаришући будућа привредна кретања у 16-чланој монетарној унији, указао на спремност Банке да додатно, током трајања кризног раздобља, снизи базну и друге каматне стопе.

"Сасвим је могуће да се опоравак не догоди пре почетка 2010. године", прецизирао је Пападемос, истовремено бранећи као исправну одлуку руководства ЕЦБ да базну камату банке, од октобра прошле године, снизи за 1,75 процената - на 2,5 одсто.

Он је казао да ЕЦБ не очекује дефлацију у регионалној привреди, али је додао да би инфлација могла не само оштро да опадне, већ и да током ове године у неким земљама зоне евра буде негативна, пре него што се, крајем 2009. године поново увећа.

Потпредседник ЕЦБ, који је и један од директора банке, потврдио је и могућност заједничког деловања те банкарске институције и националних централних банака у циљу супер-контроле пословања банкарских организација у зони евра.

Коментаришући планове влада неких земаља зоне, усвојене у циљу превазилажења последица текуће глобалне економско-финансијске кризе, Пападемос је рекао да је у свим таквим акцијама најбитније да стимулативни пакети не делују негативно на јавне финансије, које се морају и даље кретати на основу параметара утврђених у Пакту за стабилност Европске уније.

Чланице зоне евра, према одредбама Пакта, не смеју имати већи дефицит од три одсто вредности оствареног бруто домаћег производа (БДП), као ни јавни дуг који премашује 60 процената БДП.

Привреда зоне евра ће, судећи према најновијим проценама експерата Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), ове године остварити полупроцентну негативну стопу раста, што је лошије од претходне, октобарске прогнозе, када се предвиђало да ће негативна стопа економске експанзије у "евроленду" бити минус 0,2 процента.

број коментара 0 Пошаљи коментар