Нови послови за српску привреду – шта је донео Медведев

Поред политичке подршке, јачања пријатељских и билатералних односа, резултат посете руског премијера јесте и 11 нових споразума које је Србија потписала са Руском Федерацијом. Очекује се да поспеше економску сарадњу, долазак нових инвеститора и повећају спољнотрговинску размену две земље.

Руске железнице су се већ доказале у Србији. Сарадња се наставља, јер су са руским премијером стигла и два нова посла: уговор о кредиту за изградњу јединственог диспечерског центра "Железница Србије", који ће омогућити да се са једног места управља комплетним железничким системом, а потписан је и Споразум о наставку модернизације пруге Београд–Бар.

Министарка грађевина, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић објашњава да то значи наставак рада на реконструкцији барске пруге, од Ваљева до границе са Црном Гором.

"Причамо о враћању на једну нормалну брзину од око 110–120 километара на сат. Овим споразумом, ми издвајамо за пројектно-техничку документацију око шест милиона евра, док ће, према проценама, укупна вредност инвестиције бити око 450 милиона евра. Могућност је да негде крајем следеће године почнемо радове на том делу пруге", наводи Михајловићева.

Склопљен је и Споразум о биљном карантину и заштити биља, који треба да донесе велике уштеде и спречи злоупотребе.

Директорка Сектора за међународе односе ПКС-а Јелена Јовановић каже да су се производи који подлежу фито-санитарној инспекцији, до сада контролисали два пута – са једне стране на српској страни, а на руској страни узорковањем и случајним узорковањем, зависно од производа до производа.

"То је повећавало време чекања, продужавало време испорука и поскупљавало испоруку наших производа на тржишту Руске Федерације", наводи Јовановићева.

То ће, уз Споразум о слободној трговини Србије и Евроазијске економске Уније који ће следеће седмице бити склопљен у Москви, значајно поспешити извоз пољопривредних производа.

Проширена листа пољопривредних производа за извоз

На тржиште од 180 милиона становника – Русије, Белорусије, Казахстана, Киргистана и Јерменије, на листи производа који се из Србије могу извозити без царина, наћи ће се сада и висококвалитетне воћне ракије, вињак, цигарете, овчји и козји сиреви.

Јагода Лазаревић, шефица Српског преговарачког тима, истиче да је Србија велики извозник сирева – од укупне извезене количине две трећине је намењено тржишту Руске Федерције, што је око 10 хиљада тона.

"Зато нам је и приоритет током преговора био битно да неке врсте сирева, које су до сада биле на списку и листи изузећа, буду изузете и да им дамо слободан приступ овом великом и значајном тржишту, и Русије и Евроазијске уније", каже Лазаревићева.

Привредну сарадњу две земље олакшавају и споразуми који су потписани за унапређење царинских поступака, индустрије и иновационих технологија и Споразум о изградњи нуклеарног научног центра у Србији.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. окт 2019, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

@Rusi zele od Srbije ..

A sto onda Francuska nece da Severna Makedonija i Albanija udju u EU.Nemojte odmah protiv Rusa, malo sire gledajte politiku Evrope.

(понедељак, 21. окт 2019, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Rusi zele od Srbije ..

Rusi bi da Srbija bude Trojanski konj koji bi poslali u EU ,ali zbog toga nece nikada uci u EU.Zna Makron tu igru i Srbija nema sanse. EU nece dozvoliti da ih Rusi rasparcaju iznutra.Srbija ostaje sa Rusima dalje od EU.

(понедељак, 21. окт 2019, 09:07) - anonymous [нерегистровани]

Ја оволико

@Homolje

Пре одприлике 5 година дошла је у Србију једна руска делегација. Дошли у министарство пољопривреде. Донели пројекат и новац да се не Хомољу направи матично стадо оваца од 200 000 грла. Људи покушавали на све могуће начине и на крају одустали - нису хтели да плате огроман мито који им је тражен. Лако је проверити ове податке.

(недеља, 20. окт 2019, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

Homolje

Homolje je idealno za ovce i koze ali nema ko da ih cuva. Tu treba probuditi tu granu stocarstva.