Вучић немачким компанијама: Добродошли сте у Србију

Немачке компаније и привредници добродошли су у Србију, рекао је председник Србије Александар Вучић, додавши да ћемо бити спремни да чујемо и радимо на решавању сваког евентуалног проблема. Србија је остварила велики напредак у економским, политичким и законодавним реформама и постала привлачна дестинација за стране инвеститоре, посебно Немачке, оценио је министар за привреду и енергетику Немачке Петер Алтмајер.

"Добродошли сте и Србију треба да сматрате својом другом кућом", поручио је Вучић на округло столу "Сарадња компанија са локалном самоуправом или владом", на којем је учествовао заједно са немачким министром привреде и енергетике Петером Алтмајером.

Вучић каже да он тако нешто каже јавно, а не само на оваквим састанцима да би им се додворио.

"А кажем то и Србима, који то не морају увек да воле да чују", рекао је Вучић.

Како каже, није реч само о томе да запошљавамо људе, да зарађујемо паре, или да стране компаније зарађују новац.

"За мене од суштинског значаја што се ми учимо додатној и већој одговорости, озбиљности и највећој могућој марљивости када радимо за немачке компаније", додао је он.

Увек постоје и неки проблеми и ниједан пословни амбијент није идеалан, али да оно што нас разликује, каже Вучић, је то што смо ми увек спремни да то чујемо.

"Нисмо увек ефикасни али увек дајемо све од себе да решимо неки проблем", истакао је Председник Србије.

Навео је да смо последњих година имали добре резултате - да су нам финансије под котролом, што се, каже, види и по кредитном рејтингу, јер смо, према бонитетној агенцији Фич на корак од "инвестиционог рејтинга".

Такође, јавни дуг је под контролом, на нивоу од 51 одсто БДП.

"Мислим да пружамо сигурност инвестицијама, али још доста тога морамо да урадимо", рекао је Вучић, наводећи да су наше лоше стране - недовољно ефикасно правосуђе, неке ставри из области владавине права, а потребно је да убразамо рад на спровођењу промене начина образовања.

Како је навео, Србија је прва у региону приступила дуалном образовању, али иако сада имамо 7.000 људи у том програму, то није довољно и циљ је да их имамо 30-40.000, али нам је за то, каже Вучић, потребан и импулс немачких компанија.

"Прве резултате из тога видимо, али морамо још брже, још боље", рекао је Вучић.

Као добру истакао је чињеницу да је наша инфраструктура, путна и железничка, све боља, и да ће тек бити.

"То су неке добре ствари. На вама је да процените. Мислим да имамо добру радну снагу, није само питање њихове обучености већ и лојалности. Наши људи се веома везују за компаније за које раде и верујем да би са тим били сагласна већина оних који овде запошљавају наше људе",закључио је Вучић.

Привреда најбољи начин да Србија и Немачка унапреде односе

Србија је остварила велики напредак у економским, политичким и законодавним реформама и постала привлачна дестинација за стране инвеститоре, посебно немачке, оценио је министар за привреду и енергетику Немачке Петер Алтмајер на округлом столу ''Сарадња са компанија са локалном самоуправом или Владом''.

Алтмајер је на скупу у Палати Србија, којем је поред председника Вучића, председник Привредне коморе Марко Чадеж, као и немачки и српски привредници, рекао да Немачка и Србија желе да интензивирају своје односе и да то могу, пре свега, да постигну кроз привредну сарадњу.

''Србија има велики раст. То што ме данас прати бројна делегација немачких привредника, али и представника највећих странака у владајућој коалицији и бројних одбора у Бундестагу, говори да је Србија много учинила на економском и политичком плану'', рекао је Алтмајер.

Немачки министар је рекао да су он и чланови делегације имали одличне билатералне разговоре са српским званичницима, као и да је председнику Вучићу пренео поздраве немачке канцеларке Ангеле Маркел.

Председник ПКС-а Марко Чадеж позвао је немачке привреднике да говоре о проблемима са којима се сусрећу у Србији, како би се они што пре решили.

Према његовим речима, ако је нека земља у региону била отворена за инвестиције и сарадњу то је била Србија и њена влада и додао да су то показале и бројке и инвестициони пројекти које је Србија добила из Немачке.

Чадеж је истакао да је већ добро познат податак који се често у билатералним сусретима две земље помиње да немачке компаније у Србији запошљавају 60.000 људи.

"Сматрам да је та бројка дупло већа, јер постоје српска предузехца која достављају робу тим предузећима, исто тако, немачко тржиште је за нас јако важно, а то само показује како су добро умрежене наше економије", подвукао је Чадеж.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. окт 2019, 08:23) - anonymous [нерегистровани]

Sanja

Svaka kompanija je dobro dosla u Srbiju ,svako novo radno mesto nam znaci.

(среда, 23. окт 2019, 20:38) - Djinka [нерегистровани]

za budućnost

Srpska ekonomija se znatno oporavaila zahvaljujući investitorima koje dovodi Aleksandar Vučić.

(среда, 23. окт 2019, 17:39) - miki [нерегистровани]

saradnja

Srbija je svesna koliki bi znacaj za njenu ekonomiju imao dolazak Folksvagena i zato ce predsednik Vucic uciniti sve sto je u njegovoj moci da se to i ostvari.

(среда, 23. окт 2019, 17:17) - anonymous Mira [нерегистровани]

Nemacke kompanije..

Nemacke kompanije su dobrodosle u Srbiju.

(среда, 23. окт 2019, 09:15) - tale [нерегистровани]

tale

otvoreni poziv nemačkim kompanijama, odlični uslovi u Srbiji, dakle možemo ih očekivati ovde

(среда, 23. окт 2019, 08:50) - Lazar [нерегистровани]

kom

Svi strani ulagači su dobro došli u Srbiju a pogotovo nemačke kompanije.

(среда, 23. окт 2019, 08:47) - Dana [нерегистровани]

Saradnja

Saradnja sa Nemackom je na najvišem nivou do sada jer je Nemacka u nama prepoznala ozbiljnu i odgovornu zemlju.

(среда, 23. окт 2019, 07:28) - Lek Galenika [нерегистровани]

Srbija

Sve investicije u Srbiju su dobro dosle.

(среда, 23. окт 2019, 06:11) - anonymous [нерегистровани]

KIM

Nastavljamo sa borbom za nase KiM.

(уторак, 22. окт 2019, 22:48) - Filozof [нерегистровани]

Investicije

Moramo iskoristit svaki trenutak da dovedemo nove imvestitore i da se jos vise pokrene ekonomija...nemacka nam na tom putu najvise moze pomoci!!