Немачки "Бросе" стиже у Панчево

Републичка дирекција за имовину и град Панчево потписали су уговор са немачком компанијом "Бросе" о уступању 23 хектара земљишта у северној индустријској зони Панчева. Та породична компанија у нову фабрику инвестираће 180 милиона.

Изградња фабрике почеће за три месеца, а за годину дана кад се заврши запослиће око 1.100 радника од којих ће половина бити са високом стручном спремом.

Компанија "Бросе" производи електронику и сензорску технологију за врата аутомобила, а специјализовани су за област мехатронике.

"Одабрали смо Панчево за нашу нову инвестицију, јер град има дугу индустријску историју, а близу су одлични факултети за машинство и електротехнику, а нама ће требати млади и школовани људи", каже Никлас Бес из компаније "Бросе".

Наводи да у новембру следеће године у погоне стижу прве машине, а у јануару 2021. године почеће и производња.

Такође, како каже, отвориће и истраживачки центар у којем ће тестирати производе.

У Северној пословној зони која обухвата 93 хектара инфраструктурно опремљеног земљишта од ове године успешно ради немачка компанија "ЗФ", а поред ње на 23 хектара сад ће се налазити фабрика "Бросе".

Све то промениће индустријску слику града који је до садa био препознатљив по хемијској индустрији.

"Ова инвестиција значи останак младих у Србији, останак младих у Панчеву", каже градоначелник Саша Павлов.

"Бросе" има фабрике у 24 државе у којима запошљава 26.000 људи. Они кажу да сваки други нови аутомобил на свету има уграђен бар један део који је произведен у тој компанији, а од 2021. године такве ауто-компоненте производиће се и у Панчеву.

број коментара 0 Пошаљи коментар