Потписан уговор о изградњи Моравског коридора, то ће бити најшири ауто-пут у Србији

Kомерцијални уговор о изградњи Моравског коридора, једне од најзначајнијих саобраћајница, која ће повезати централну Србију, југ и запад, и коридоре 10 и 11, потписан је јутрос у Председништву Србије.

Уговор су потписали министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и представници компаније "Бехтел Енка УК Лимитед" Мајкл Вилкинсон и Мехмет Тара.

Председник Србије Александар Вучић је након потписивања уговора поручио да ауто-пут значи бољи живот за грађане у Моравичком, Рашком и Расинском округу.

"Ауто-пут значи бољи живот, то је ауто-пут о коме су људи сањали деценијама, чекали да се нешто догоди, веровали да је могуће да га неко изгради, а сада се дешава. Срећан сам због уговора, кренуће готово одмах да се гради", рекао је Вучић.

Истакао је да ће то бити најшири ауто-пут у Србији – за 0,8 метара шири од осталих са обе стране, као и да је у питању дигитални ауто-пут.

Вучић је рекао да Моравски коридор значи долазак инвеститора, али и останак људи у Србији.

"Млади људи ће видети да има будућности, да можемо боље, да смо спремни да радимо. Људи могу не само да чекају бољу будућност, већ и да учествују у стварању будућности и да њихова деца могу да очекују ту бољу будућност", рекао је председник.

Моравски коридор повезаће Чачак, Мрчајевце, Адране, Краљево, Врњачку бању, Трстеник, Стопању, Крушевац, Ћићевац и Појате.

Вучић очекује да ће до новембра 2021. бити завршен део ауто-пута до Кошева у дужини 28 километара, за мање од три године биће завршен аутопут Чачак-Краљево што је додатних 31 километара.

За мање од четири године, каже, биће потпуно завршено 57 километара од Адрана до Кошева, односно од Краљева до Крушевца.

Представник компаније Мајкл Вилкинсон је рекао да су више од две године радили на пројекту, као и да су данас започели снажно пријатељство са Владом Србије и са Коридорима Србије.

"Верујем да ће ово бити трансформацијски пројекат за економију и регион, заштиту од поплава, и да ће дати велики допринос људима који ту живе", рекао је Вилкинсон.

Потписивању уговора претходио је састанак председника Вучића са представницима компаније "Бехтел Енка", стратешког партнера за овај пројекат, којег је Влада Србије изабрала на основу јавног позива.

Моравски коридор, односно ауто-пут Појате–Прељина, биће дуг 112,3 километра. Током градње регулисаће се водотоци Мораве којима пролази, а коридор ће дати нову шансу великом броју индустријских зона планираних дуж њега.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. дец 2019, 23:46) - Šaban [нерегистровани]

Koridor

Moravski koridor je izuzetno značaj projekat koji će ljudima koji žive u ovom delu Srbije umnogome poboljšati kvalitet života.

(четвртак, 05. дец 2019, 20:46) - Ivana [нерегистровани]

Svaka cast

Jos jedna velika investicija koja ce se u buducnosti isplatiti!!!

(четвртак, 05. дец 2019, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Re: glupa pitanja

Nisu glupa pitanja, nego je u pitanju ko ce da vrati taj kredit za ovaj auto put ,koji su uslovi i koliko je procentualno ucesce nasih firmi , ko kreditira ... Nemci ne uzimaju kredite ,pogotovo ne od Turaka.

(четвртак, 05. дец 2019, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

autoput...

Pa zaista jeste dobro da se nasa zemlja gradi i napreduje. Makar mi jeste malo problematicno da jedan autoput nismo u stanju sami da napravimo, nego nam ga stranci prave. I to ne za dzabe...vec i to kosta. Jer...jedna stvar je jasna, oni to cine jer ce debelo da omaste brkove. Ali po strani sve to...reci cu BRAVO za nasu vladu, jer se zaista trude. 

(четвртак, 05. дец 2019, 12:46) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

"Majko mila"

Nije bitno ko pravi glavno je da sve ostaje u Srbiji i gradjanima Srbije ce biti mnogo lakse i bolje. Nemacku su od 60tih radna snaga iz citave Evrope izgradili pa Nemci nepostavljaju takva g.... pitanja.

(четвртак, 05. дец 2019, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

E gospodo

Hoce li biti sta od Banatskog koridora ( Beodrad Vrsac Temisvar )

(четвртак, 05. дец 2019, 12:38) - Janicko [нерегистровани]

@Majko mila

A koji je to auto-put omladina gradila rucno?Prike,sada je
21-vi vek sa masinama se gradi.Ti bi da se cuti i nista ne gradi?

(четвртак, 05. дец 2019, 12:28) - глас разума [нерегистровани]

Крајње је време било

Већ неких 6-7 година се овај пројекат помпезно најављује и било је крајње време да се најзад потпишу ти обавезујући уговори и да се коначно са речи пређе на дела. Јер још ниједан ашов ту није пободен и биће заиста величанствено ако тај пут буде комплетно готов за 4 године. Уз завршетак Београдске обилазнице и то целе, не само до Бубањ потока, већ до Панчева, завршетак Милоша великог до Црне Горе и крака до БиХ, овај Моравски коридор ће бити део аутопутног костура Србије који ће повезати два главна коридора 10 и 11 и својим наставком од Појата до Зајечара и Бугарске границе биће најбитнија веза западне и источне Србије, као и Босне и Репубике Српске са Бугарском. Када се једном заврши тај костур аутопутне мреже у Србији после ће се лако надодавати и даље изграђивати мрежа до сваког кутка лепе нам Србије.

(четвртак, 05. дец 2019, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

Re digitalni auto-put?

Nije autoput digitalan naravno. Vec ce kablovi za komunikacije biti postavljeni duz autoputa.

(четвртак, 05. дец 2019, 11:23) - Graje [нерегистровани]

Izgradnja

Ovo je zaista važno za Srbiju i njene građane. Moravski Koridor je zaista potreban radi povezivanja gradova u centralnoj Srbiji. Moravski koridor će zaista privući strane investicije i nova radna mesta.