Шта Моравски коридор доноси житељима Врњачке Бање и Краљева

Моравским коридором од Београда до Врњачке Бање стизаће се за сат и по. Скратиће се и пут до Крагујевца, захваљујући петљи у селу Врби. На деоници дугој 25 километара од Краљева до Врњачке Бање биће искључења и на Камиђори и у селу Врњци.

Мештани дуж Мораве од Врњачке Бање до Краљева чекају да их ауто-пут приближи градовима, али и да укроти реку.

"Нама ће значити пуно, зато што нам је Морава задавала проблеме, овај крај је поплављен неколико пута. Сада са овим новим насипом који ће доћи уз ауто-пут мислим да ће тај проблем бити решен", наводи Дејан Ћилерђић, Грачац код Врњачке Бање.

Душан Милетић из Подунавца наводи да је коридор недостајао овом крају, јер је, како каже, постојећи пут превише оптерећен.

У врњачкој долини Мораве ради и око 50 малих привредника. У локалној самоуправи уверавају да их нова саобраћајница неће одвојити од тог туристичког места јер ће на свака два километра бити подвожњак за шлепере.

"Ауто-пут неће сметати привредницима, ако неће они могу да користе магистралу, нормално као свуда по Србији", наводи Зоран Кочаринац из Грачца код Врњачке Бање.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић очекује да ће ауто-пут трасирати будуће добре туристичке године у овом крају.

"Отварањем аеродроме 'Морава' у Лађевцима и градњом ауто-пута ми ћемо коначно постати прави центар Србије", оцењује Терзић.

Коридором од Београда до Врњачке Бање стизаће се за сат и по времена. Скратиће се и пут до Крагујевца, захваљујући петљи овде у селу Врби. На деоници дугој 25 километара од Краљева до Врњачке Бање биће искључења и на Камиђори и у селу Врњци.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. дец 2019, 03:01) - anonymous [нерегистровани]

Vrnjacka Banja - Kraljevo - Kragujevac

A gde je auto put Vrnjacka Banja - Kraljevo - Kragujevac .....odsekli nam Kragujevac !? Gori je od Ibarske magistrale put KV- KG

(уторак, 10. дец 2019, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Pa da vidiš, preko Preljina ima malo manje kilometara nego preko Pojata. Oko190 kilometara, a preko Budimpešte znatno više.

(уторак, 10. дец 2019, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Moravski koridor

Ovo će biti totalno lokalni autoput jer će ga koristiti samo stanovnici Srbije, pošto se ne nalazi ni na jednoj međunarodnoj ruti. Dakle stranci ga neće koristiti. Jedini međunarodni pravac je koridor 11 od EU (Mađarska, Hrvatska) prema Bugarskoj i Makedoniji.

(уторак, 10. дец 2019, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Direktna isplativost autoputeva

Dugogodišnja iskustva zapadnih zemalja pokazala su da je isplativost autoputeva ( otplata kredita i održavanje ) tek kod prometa najmanje 12-15 hiljada vozila prosječno dnevno tokom cjele godine, što znači 365 x 12-15000 vozila godišnje.. Izračunajte sami i upitajte se koji to prometni pravci zadovoljavaju.

(уторак, 10. дец 2019, 14:47) - Vojo [нерегистровани]

Auto-put

Zašto je dilema podatak od sat i po vremena do Beograda,odnosno Vrnjačke Banje.Projektovana brzina tog autoputa je ,koliko je objavljeno,130 na sat.Realno da se ta razdaljina predje za to vreme

(уторак, 10. дец 2019, 13:56) - Vlajko [нерегистровани]

Matematika

Put mnogo košta ali mnogo i znači i mnogo donosi. Šta možete da iznajmite za oko 500 dinara za sat? Bicikl. Ništa drugo. Država naplaćuje u proseku oko 500 dinara sat upotrebe autoputa kada rasčlaniš putarinu. Auto možeš da iznajmiš ceo dan za 20 do 25 evra a samo dva sata vožnje do Niša košta te blizu 1000 dinara. Skoro 10 evra. Hoću da kažem da se isplati investicija, pogotovu kada se tu uračunaju privrednici, teški kamioni, izgubljeno vreme i još bezbednost.

(уторак, 10. дец 2019, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

Тог што би до Бање стигао за сат и по,

морала би полиција да спроведе директ у затвор! Само до Појата има 170км, а затим ће бити још барем 60км. Значи моћи ће - са просечном брзином од преко 150 на сат!

(уторак, 10. дец 2019, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Zabluda

Posle ovakvih tekstova o planovima za nov auto-put, neko sa strane će pomisliti da su Kraljevo i Banja odsečeni od sveta, da do tih mesta nema puta. Tako i kroz Grdeličku klisuru nije postojao put dok nije napravljen auto-put.

(уторак, 10. дец 2019, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

Кафа

Ре: То је исто као кад би грађани централне Србије питали шта њима доноси аутопут у Војводини којег би између осталог и они финансирали. Доноси бољитак и напредак свима заједно у Србији. Стрпите се мало, градиће се и горе. Држава и служи да сакупи средства и приступи великим пројектима. Али један по један.

(уторак, 10. дец 2019, 10:56) - anonymous [нерегистровани]

Re: Vojvodini

Ovo je sala, zar ne?