Трговац бананама купио словеначки "Адрија ервејз" за 45.000 евра

Словеначка компанија "Ер Адријатик" у власништву бизнисмена црногорског порекла Изета Растодера, купила је пропалу словеначку авио-компанију "Адрија ервејз" за 45.000 евра, пише портал exyuaviation.com.

Растодер је познат као увозник и продавац банана, али као и трговац некретнинама, основао је "Ер Адријатик" (Air Adriatic) само неколико дана након што је "Адрија ервејз" (Adria Airways) банкротирала крајем септембра прошле године.

Растодер је раније саопштио да планира користити Адријин сертификат авионског оператора (АОЦ) за развој своје компаније, за коју ће набавити два авиона.

Међутим, овај бизнисмен родом из Црне Горе, који се преселио у Љубљану 1986. године, такође је размишљао о успостављању нискобуџетног превозника са седиштем у Љубљани.

На аукцији за Адријину имовину су, осим "Ер Адријатика", учествовале још две компаније – хрватска "Комфорија", која је регистрована и у Словенији, као и "Дил аеро", новооснована
фирма у власништву бившег пилота "Адрија ервејза" Дејана Слодеја.

На аукцији се није појавило руски инвеститор, који је најављивао план за поновно покретање "Адрије" са "Сухој суперџетом 100".

Сертификат АОЦ тренутно је у стању суспензије због стечаја "Адрија ервејза", али ће он бити враћен након што "Ер Адријатика" испуни одређене обавезе по словеначким прописима о цивилном ваздухопловству, међу којима је и поседовање оперативних авиона.

Словеначки АОЦ даје власнику права на одржавање комерцијалних услуга из Словеније и других земаља чланица ЕУ.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Neka neka

Dok je postojala Jugoslavija kukali su kako Srbija preko JAT sputava i usporava napredak avio kompanija iz Hrvatske i Slovenije. Sad kad vise nema Jugoslavije bas me zanima koga ce sada okriviti za sputavanje...

(четвртак, 23. јан 2020, 20:07) - anonymous [нерегистровани]

Air-Banana

Ово је за наук за све банане и бананице настале распадом Југославије.

(четвртак, 23. јан 2020, 18:01) - Stanojko [нерегистровани]

Ako su bankrot?

Sta je dobio Izet za tih 45000€? Samo taj papir ili jos neke bezvredne papire. Lepo zvuci kad covek kaze: Kupio sam avio kompaniju! Mozda se ipak radi o "macki u vreci".

(четвртак, 23. јан 2020, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

"lepa naša" Juga

Tako to rade Slovenci.