Све више назапослених у ЕУ

Први пут од почетка деведесетих, предвиђа се двоцифрена стопа незапослености у ЕУ. Од 27 чланица Уније, у првој половини године рецесијом ће бити захваћено 18 земаља. Као једну од мера за повећање броја запослених, Чешка тражи потпуну либерализацију тржишта рада.

Узроци економске кризе и њене манифестације разликују се од земље до земље, али једно је заједничко свима - у озбиљним су проблемима. На старом континенту све је више незапослених. Чешка као председавајућа Европској унији тражи потпуну либерализацију тржишта рада.

Предвиђања нису оптимисичка. Привреда ЕУ забележиће ове године пад од скоро 2 одсто. Од 27 чланица Уније у првој половини године, рецесијом ће бити захваћено 18 земаља .Први пут од почетка деведесетих, предвиђа се двоцифрена стопа незапослености.

Највише је погођена Шпанија, у којој је 14 одсто становништва без посла. Прогнозе да би незапосленост могла да достигне 20 одсто, многе је натерала да више не чекају "идеалан посао".

Армију незпослених од готово два милиона људи има и Велика Британија, у којој је незапосленост достигла највиши ниво за последњих 11 година.

Економски подаци показују да се привредни раст у последњем кварталу 2008. године смањио за 1,5 одсто. То је највећи тромесечни пад у последње три деценије.

Јача међународна сарадња, краћи период рецесије

Британски премијер Гордон Браун уверава да Влада користи сва оружја у борби против светске финансијске кризе. "Наша је обавеза да се они који су изгубили радна места врате на посао што пре и да им до тада материјално помогнемо", каже Браун.

Браун сматра да ће дужина трајања рецесије зависити од степена међународне сарадње. Премијер најављује да ће следеће недеље Сједињене Америчке Државе усвојити велики финансијски пакет и да ће Европска унија ускоро донети сличне мере.

До тада, ресорни министри рада и социјалних питања земаља чланица, у чешким Лухачовицама расправљају како да добију битку са економском кризом. Сви се слажу да је потребна већа мобилност радника.

Либерализација тржишта рада

Чешки министра рада и социјалних питања Петр Нецас смата да треба охрабрити људе да промене посао, или послодавца. "25 одсто радне снаге никада то није учинило. Сада је више него икада потребно да се отворе границе и дозволи проток радне снаге", тврди Нецас.

Чешка тражи да се потпуно отвори тржиште рада Европске уније за чешке грађане и држављане земаља које су постале део европске породице 2004. године.

Аустрија, Немачка, Белгија и Данска и даље примењују рестрикције на својим тржиштима. Бугарским и румунским радницима и даље је ограничен рад у 14 земаља.

број коментара 0 Пошаљи коментар