Аргентина погођена јаком сушом

Пољопривредни сектор Аргентине би због изузетно јаке суше, најјаче у последњих 37 година, могао да изгуби пет милијарди долара. Влада издвојила 66 милиона долара субвенција и смањила извозне таксе на жито, кукуруз, воће и поврће.

Аргентину, водећег светског извозника житарица и меса, погодила је најгора суша од 1971. године и претворила велики део њене плодне земље у прашину.

Пољопривредни сектор би могао да изгуби пет милијарди долара само ове године, што је огроман ударац привреди Аргентине која је водећи светски извозник соје, кукуруза, жита и говедине. То је такође удрац Влади председнице Кристине Фернандес која ове године треба да врати више милијарди долара зајма.

Житна поља која су некада снабдевала Аргентинце брашном сада више личе на пустиње, а на сточним фармама у јужној провинцији Буенос Ајрес ништа не расте и костури угинуле стоке се гомилају.

"Ништа јестиво не расте", рекла је Хилда Шнајдер која је на свом ранчу изгубила скоро 500 крава због глади. Она је једна од становника пољопривредног села Стродер које је погодила најгора суша од 1930-их година.

На националном нивоу оваква суша није погодила земљу од 1971. године, рекла је Лилиана Нуњез из Националне временске службе.

Нуњез је рекла да су високе температуре океана у јужном Атлантику подстакле ветрове који су спречили да се помери мокри и хладнији ваздух са Пацифика који би формирао кишне облаке изнад већег дела Аргентине, Парагваја и Уругваја.

Секретаријат пољопривреде предвиђа да ће жетва жита за 2008-2009 годину бити мања за 44 одсто, а кукуруза за 27 одсто. Производња соје, која је отпорнија, ће се повећати за седам посто, што је мало ниже него просечно повећање од 10 посто годишње од 2003. године.

Осим пет милијарди долара губитка са којим ће се ове године суочити пољопривредни сектор, Владу очекује мањак од 4,3 милијарде долара у пореским приходима из тог сектора, рекао је један аналитичар у Буенос Ајресу.

Власти су смањиле извозне таксе на жито, кукуруз, воће и поврће да би могао да се надокнади пад цена тих производа, али и да би се привремено суспендовала минимална тежина за клање стоке како би пољопривредници могли да продају стоку пре него што умре од глади.

Влада је такође издвојила 66 милиона долара субвенција за пољопривреду, што многи сматрају изузетно малим износом.

број коментара 0 Пошаљи коментар