Енергетска ефикасност крагујевачке градске управе

Крагујевачка градска управа прва је у Србији која мери потрошњу свих енергената у својој згради. Таква мерења обављају се у још три јавна објекта у Србиј, док су у приватним компанијама, због уштеде енергије, уобичајена. Сет за мерење, вредности 1,4 милиона динара, донација је фирме из Бачког Петровца.

На екрану рачунара, запослени у Одељењу за енергетску ефикасност, у сваком тренутку прате потрошњу струје, воде и топлотне енергије у крагујевачкој градској управи. Зграда у којој је смештен велики број градских и републичких служби, највећи је потрошач енергије. Систем омогућава контролу недељне и месечне потрошње, што упућује и на могућност уштеде.

Истраживања показују да корисници тог објекта почињу другачије да се понашају, рекла је Ана Радојевић, енергетски менаџер:

"Воде више рачуна о коришћењу енергије и сматрам да ћемо на овај начин уштедети 10 одсто енергије."

Измиривање обавеза за струју, воду и грејање у око 200 зграда, Крагујевац годишње кошта око 300 милиона динара. То је између 5 и 6 одсто укупног градског буџета. Уређај може да прати потрошњу у 350 објеката и план је да се на њега најпре прикључе школе које су навећи потрошачи.

"Само уштеда од отприлике 10 одсто, од тога што ми потрошимо, значи озбиљна средства у буџету града, која можемо да уложимо тамо где су потребнија, у изградњу домова здравља, школа, у реконструкцију путева", рекао је Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Крагујевца.

У сарадњи са владином Канцеларијом за јавна улагања, у енергетску ефикасност школа, уложено је 220 милиона динара. Тиме су остварене уштеде око 30 одсто.

Просечна потрошња енергије у Србији, већа је за три до пет пута него у земљама Европске уније, због чега се годишње губи око 100 милиона евра. Један од приоритета државе је енергетска ефикасност која има добре и економске и еколошке ефекте.

број коментара 0 пошаљи коментар