Светски конгрес есперантиста на лето у Крагујевцу

У Крагујевцу, у години када овај град обележава два века од проглашења за престоницу модерне Србије, одржаће се и 91. Светски конгрес есперантиста.

Крагујевац ће од 5. до 12. августа угостити есперантисте са свих континаната. Светски конгрес - Есперанто културни мост између Крагујевца и света - одржаће се под мотом "Откријмо Србију".

У Спомен-парку у Шумарицама глумци Књажевско српског театра извешће драму "Игра бројева" крагујевачког књижевника Мирка Демића, која ће бити преведена на есперанто, иначе премијерно изведена на "Великом школском часу" прошле године. 

Светски конгрес есперантиста, уз помоћ Туристичке организације и Града, организује глумац крагујевачког театра Саша Пилиповић, један од ретких професионалних глумаца који игра на есперанту - језику наде.

"Крагујевац је у много чему први", истиче  Саша Пилиповић, председник Удружења есперантиста Крагујевца. "Између осталог, у Крагујевцу је штампан први уџбеник за есперанто 1908. године. Штампао га је тадашњи председник општине Јован П. Јовановић. Занимљиво је то да ћемо имати више од две стотине људи из читавог света - имаћемо уметнике из Пољске, Чешке, Шведске, Литваније и они ће наступати, имати своје музичке концерте, као и позоришне представе, играћемо једну представу у театру. Конгрес ће се дешавати у хотелу "Крагујевац" и оно што је занимљиво то је да ће бити један колаж људи са свих страна света, од Аустралије, Америке, Јапана, Јужне Кореје, биће богато." 

Први велики конгрес есперантиста одржан је у Београду 1956. године. У Крагујевцу, првој престоници модерне српске државе припремају ново окупљање сперантиста. број коментара 0 пошаљи коментар