Рудно: Све више туриста у сеоским домаћинствима

Рудно, село на осамдесетак километара од Краљева, у резервату биосфере Голија, између средњовековних манастира Студенице и Градца, пружа одличне услове за развој туризма којим се бави све више домаћинстава. Уз природне потенцијале и културно-историјско наслеђе, госте из земље и света привлачи и здрава органска храна.

Драгица и Раско Милошевић са породицом Шеклер први су почели да примају госте у свом домаћинству на Рудну и у протеклој деценији угостили су на хиљаде гостију из земље и света, чак и из Америке и Африке.

"Наше домаћинство је претпрошле године добило 500.000, прошле године 600.000 динара", истиче Раско Милошевић. "Мислим да је то, са разлогом, увидео Град и пласирао та средства на ову прелепу висораван."

Помоћ Града Краљева допринела је проширењу смештајних капацитета у одмаралишту "Селена" познатом по здравој храни - на јеловнику су гибанице, сир, кајмак, домаћи хлеб, млеко, јогурт, месо.

Осим у здравој храни гости овде уживају у чистом ваздуху и шетњи пространствима нетакнуте природе, као и у љубазности домаћина који за сваког госта обезбеде попонеки поклон за успомену.

Адријана Бентос из Земуна је ту други пут: "Зато што нам се свидело први пут кад смо били. Свиђа ми се храна, смештај, ваздух, све."

И домаћинство Милијане Шеклер препуно је награда и признања пре свега за надалеко чувену кухињу здраве хране:

"Желим да улепшамо цело село, да живи, да сви направе посебне кућице за госте, да то стварно буде како треба."

По угледу на породице Милошевић и Шеклер све је више домаћинстава која се баве сеоским туризмом. Било би их и више да је пут Студеница - Рудно - Бзовик бољи.

Раско Милошевић каже да то не могу решити без помоћи локалне самоуправе и државе.

Побољшање путне инфраструктуре је приоритет мештана Рудна. Тиме би се обезбедила боља посета гостију и бржи економски развој целог подголијског краја.

 

број коментара 4 пошаљи коментар
(среда, 14. мар 2018, 06:46)
Професори Перо и Данка Ђукић Дервента [нерегистровани]

О Рудну све најлепше

Пуне три ипо деценије долазимо у Богутовачку Бању,у августу ћемо поново и искористичемо прилику да посетимо и Рудно о коме смо чули све најлепше,посебно о гостопримству људи тог краја

(уторак, 13. мар 2018, 19:30)
Vesna Jablanovic Čikago USA [нерегистровани]

Miris dragog kraja

Prelepa priča iz moje drage Srbije i okoline Kraljeva.U maju sam sa porodicom u rodnom selu,Pekčanici kod Kraljeva i eto prilike da prvi put posetim Rudno.Radujem se!

(уторак, 13. мар 2018, 16:51)
Драгана Београд [нерегистровани]

Пут,једини проблем

Све је тачно и објективно речено-храна изврсна,природа прекрасна,ваздух чист планински,домаћини они прави српски,широкогруди,пријатни,смештај одличан.Једини проблем је пут од манастира Студенице до Рудна и то мора да се побољша,зато што је велика штета доћи у тај прелепи крај а не свратити у Студеницу.Истина,до Рудна се може и преко Градца али је даље .Верујем да ће држава помоћи мештане Рудна,пре свега изградњом бољег пута јер је неприхватњљиво да се дају подстицајна средства за развој сеоског туризма а да је пут у веома лошем стању.Све у свему,Рудну и тамошњим мештанима недостаје само бољи пут и то би морало да се реши.

(уторак, 13. мар 2018, 16:36)
Нада Нови Сад [нерегистровани]

Све је за памћење

Била сам гост баш породице Милошевић,дивни људи,гостопримљиви...Храна чиста,домаћа,разноврсна,природне лепоте као дар божији.Поново ћу на лето на Рудно јер се ту најбоље одморим и освежим на чистом ваздуху и шетњи ливадама и четинарским шумама.Препоручујем Рудно свима и поздрав свима,посебно баки Лепосави.