Кадиш за пиротске Јевреје страдале у логорима смрти

На данашњи дан пре 75 година бугарски и немачки фашисти ухапсили су све пиротске Јевреје и депортовали их у логоре смрти. У Пироту је данас одржан комеморативни скуп, а први пут је читан и кадиш - јеврејска молитва за покој душе.

Ходајући некадашњом јеврејском махалом у Пироту Туви Јосифовић, евоцирао је успомене на своје рођаке и пријатеље који нису преживели Холокауст.

Туви Јосифовић и његова мајка спасени су захваљујући помоћи Пироћанаца:

"Жалосно се осећам јер сам само ја са мајком остао жив, а цела породица моје мајке и мог оца одведена је за Треблинку и убијена тамо."

Бугарски фашисти су за само сат времена у рану зору 13. марта 1943. године ухапсили све пиротске Јевреје и затворили их у Соколану Гимназије.

"Пироћанци су им достављали храну, пружали су им речи утехе кроз ограду дворишта овог здања", каже историчарка Мила Панајотовић, кустоскиња Музеја Понишавље. "Деветнаестог марта су сви одведени на железничку станицу, све јеврејске породице, тачно 159 људи, са малом децом, старци. Проведени су кроз град као најгори злочинци. Возовима су одведини прво у Бугарску, а затим у Пољску до логора смрти у Треблинци."

Обележавајући 75 година од депортације Јевреја,  град Пирот је иницирао оснивање спомен-собе.

"Сачувана су документа, фотографије, сведочанства и сећања Јевреја који су живели у јеврејској махали и оних неколико који су преживели страдање 1943. године", каже Владица Тошић, историчар и потпредседник СО Пирот. "То је добра основа за оснивање поставке посвећене страдању пиротских Јевреја."

У Пироту данас више не живе Јевреји, али се још чува сећање на њих. Јеврејска заједница оставила је дубок траг у историји и култури Пирота.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 13. мар 2018, 23:49)
anonymous [нерегистровани]

Salom

U Pirotu su ziveli Jevreji Sefardi, postovani, cenjeni I od njih su pirocanci mnogo naucili. Lepo je videti da ih nisu zaboravili.