У Винчи уништени воћњаци

Највеће штете у јучерашњем невремену претрпеле су општине Топола и Аранђеловац. Због оштећења на објектима, саобраћајницана и усевима у Тополи и делу општине Аранђеловац проглашена је ванредна ситуација. Екипе су од јутрос на терену и процењују штету.

У општини Топола највише је страдало воће, нема села у којем нису оштећени засади, више од пет и по хиљада хектара најквалитенијег воћа, а трешње и кајсије стигле су за бербу. У Винчи су уништени сви воћњаци, каже Славко Василијевић:

"Штета је 200 посто. Значи није 100 посто него је 200 посто штета - уништен је род за ову годину, уништен је род за следећу годину. Све што сам имао на 10 хектара, страдало је."

Могло је да се спречи, сматра Милан Василијевић, воћар из Винче:

"Црвени аларм је најављен четири-пет дана пре овога, држава није обезбедила ракете да се бранимо. Ми смо остављени на цедилу."

И Драган Ђурић каже да је штета огромна и да не може да се надокнади:

"Већ трећа година заредом. То се ради само због недостатака ракета, да је имало довољно ракета то се не би десило."

Олујни ветар причинио је штете и на стамбеним објектима у Крћевцу, Белосавцима и Трешњевици. Пет екипа процењује штету.

"Сваке године се из општине Топола извезе воће у вредности од 20 милиона евра", истиче Драган Живановић, председник Општине. "Штета се креће у зависности од села до села, негде од 20 до 100 посто. На овим парцелама овде у атару Винче, овај део овај крај села је доживео катастрофу 100 посто је уништено воће."

У општини Аранђеловац, осим града и кише, велику штету причинио је и олујни ветар: рушио је стабла, оштетио објекте. Излила се и Кубршница, поплављена су домаћинства, привредни објекти. Екипе процењују штету.

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 16. јун 2018, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je velika tuga i jad!

Znamo kako je, imali smo svoje, ali uzela "oluja." Zaista nam je neizmerno zao videti ovako izsecene vocek, razderane, Boze sveti koja steta i tuga. Htedosmo reci, bar su u svojim kucama, ali i tamo ima velikih ostecenja.