Љубавна антологија Драгољуба Златковића

Драгољуб Златковић, аутор Речника пиротског говора и још 20-tак књига на дијалекту, иако у деветој деценији, и даље ствара. Недавно је издао две нове књиге, а посебну пажњу јавности привукла је Књига о сексуалности у народној култури.

Kњигa Дума, поетске збирке на Пиротском говору, доживела je треће издање и до сада је продата у неколико хиљада примерака.

 

"Да би оно што неко каже остало дуже, прешло у друге главе и друге генерације, треба да има и звук и слику. Ја сам управо ту црту усменог пиротског говора користио до краја и књигу сам писао дајући звуку и слици предност", каже Драгољуб Златковић, аутор.

По образовању агроном, а по опредељењу заљубљеник у народну традицију, Златковић неуморно, на терену и у разговору са људима, више од 5 деценија прикупља грађу за своја дела. Тако је настала и најновија књига "Сексуалност у народној култури Старе планине".

"Сама жена, у празном селу, у празној кући, једина сама седи и ћути. И сама себи прича сопствени живот. И када наиђем, када разговарамо, она каже "све че ти синко кажем", све ћу ти сине рећи, али само немој да се моје име помиње", каже Драгољуб Златковић.

Рецензенти сматрају да дело Драгољуба Златковића баштини сву мудрост старог штокавског наречја и завређује пажњу не само читалаца већ и стручне и научне јавности.

"Оно превазилази границе чак и српског језика и културе, јер се уклапа у све словенску традицију која је још старија и која башини неке архитипске вредности које исијавају из дела Драгољуба Златковића", наводи Милош Соколовић, рецензент.

Дела Драгољуба Златковића нису само чувари Пиротског говора. Она негују сву посебност и богатсво традиције српског народа.

број коментара 0 Пошаљи коментар