Нова година широм Србије, нови круг добрих жеља

Српска нова година или нова година по јулијанском календару дочекана је широм Србије концертима на трговима и ватрометом уз најлепше жеље. Свечано и весело било је у Нишу, Врању, Ваљеву, Зрењанину, Сурдулици, Ариљу и Јабланици на Златибору.

У златиборском селу Јабланици, крај цркве брвнаре и снегу од пола метра Нова година је дочекана, како традиција налаже, молитвом за богом благословену годину, ложењем остатака бадњака, уз Божић Бату који је стигао с поклонима за најмлађе. Хладну зимску ноћ за неколико стотина домаћина и гостију загрејали су трубачи из Дрежника, кувано вино, чај и врућа ракија као и најлепше новогодишње жеље.

 

"Свим људима бих пожелео пуно среће, здравља, успеха у Новој години, да смо живи, здрави и да и они ову традицију подрже као што и ми радимо свих година код нас", каже Стево Марковић, председник Туристичког удружења Јабланица.

"Дао им Бог доста здравља, доста пара, здравља се наносили, а зна се, паре на весеље потрошили на лепим местима као што је ова наша Јабланица", каже Божић Бата.

У сусрет Новој години међу јабланичким боровима засијао је ватромет баш као и у поноћ на трговим у Нишу, Врању, Ваљеву, Зрењанину.

У Нишу се Српска нова година традиционално слави концертима у парку Светог Саве.  У Зрењанину су на тргу уживали уз звуке рок музике, у Ваљеву уз трубаче, без естрадних звезда, као и у Врању где је на минус 5 било топлије уз трубу Екрема Мамутовића. Без обзира на град и музички избор жеље су свима сличне.

"Само здравља, остало ћемо наћи."

"Желео бих да завршим факултет и здравље пре свега да ме служи."

"Слоге у кући."

"Да се лепо проведу у овој години и да буду живи и здрави."

"Наравно, пуно здравља, пуно среће, љубави и успеха", неке су од жеља Нишлија и Зрењанинаца.

Уз жеље с којима је стигла нова година, за њен леп почетак су везани и обичаји и веровања - да се не ваља свађати и да ће, ако снег пада, година бити родна.

број коментара 0 Пошаљи коментар