Пожега: Зашто мора бити ванредно чим падне 20 цм снега

Снежне падавине, које су претходних дана задесиле Србију, за многе су биле изненађење, а поједине Општине прогласиле су ванредну ситуацију. Старији памте и веће снежне намете, када је живот функционисао, па се многи питају да ли смо постали превише размажени када нас угрожава 20/30 центиметара снега.

Температура у минусу, висина снега двадесет центиметара. Ванредна ситуација у пожешкој општини, службе раде на чишћењу, а житељи настављају са уобичајеним животом.

 

"У моје време било много више снега."

"Шта је то двадесет центиметара снега? Ја кад сам био дечко, кад сам ишао у школу, снег је био до појаса."

"Није постојала реч - ванредно - ради снега."

На Лорету тридесет пало тридесетак центиметара, али нема зиме за Вука Шујдовића.

"Ако човек планира на време, окачи ланце на трактор, спреми стоци храну, значи све оно основно, ако планира, ово је како је било некад, ово је све не само благо, ово је таман како ваља", каже Вук Шујдовић, из Лорета.

Снегу се највише радују најмлађи и они који одмор од пословних обавеза налазе у адреналинском спорту.

За неке младе људе, ванредна ситуација је изванредна прилика за необичну вожњу по снегу.

Шпартају кроз шуме и потоке без обзира на то које је годишње доба. Тако су, кажу, открили лепоту краја у којем живе, али и људе којима могу притећи у помоћ, ако затреба и зими.

"Може да гази до веома велике дубине снега. Метар, метар и по", каже Владан Жунић, посластичар из Пожеге.

"Идемо, пробијамо се ОК. У суштини познајемо доста шума, тако да нам не представља сад ни снег неки проблем, знамо увек где смо, не користимо никаква помагала, попут ГПС", каже Владимир Мићовић, привредник из Пожеге.

Србија и зими има своје чари, које треба искористити за привлачење туриста, сматрају туризмолози.

"Туризам је изузетно осетљив на све врсте ризика. Тако да проглашавање ванредних ситуација у туристичким дестинацијама ће сигурно довести до пада броја одлазака ка тим туристичким дестинацијама", каже мр Дарко Ђуровић, туризмолог.

А када снег опет падне, треба се сетити зимске песме Јована Јовановића Змаја: „Зима, зима, е па шта је, ако је зима, није лав".

број коментара 0 Пошаљи коментар