Мионица: Дан вароши

Дан вароши Мионица дочекује као "Шампион локалног развоја" у области сервиса грађана, са новом халом спортова и другим значајним инфраструктурним објектима изграђеним у претходној години. Мионица се увек сећала и својих славних предака, а једном од њих, ратнику-Солунцу Живојину Лазићу посвећена је монодрама која ће бити изведена пред Мионичанима.

После 25 година ишчекивања, Мионица је у претходној години добила модерну халу спортова, вредну 133 милиона динара. У сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања, изграђено је десет мостова, санирано 8 великих клизишта. Мионица се прва прикључила на регионални водовод Ровни и урадила 13,5 километара водоводне мреже у 5 безводних села. Реконструисано је и неколико основних школа. 

 

За изванредне резултате у раду са грађанима проглашена је "Шампионом локалном развоја".

"Можда фали Мионици нека фабрика још и то да се запосле ови млади."

"Иде на боље, али миц по миц."

"Мало више да млади остају у Мионици, то би било добро", кажу анкетирани грађани.

У овој години посебан је акценат на привредне инвестиције и објекте културе.

"Ове године велики акценат дајемо на запошљавање. Већ крајем месеца немачки партнер  "Ауто кабел" почиње са радом где ће до краја године запослити преко 150 радника, а у наредне три године и до 350", каже Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.

Многи Мионичани имају претке јунаке који су нам донели победу из Великог рата и са Солунског фронта. 

Један од њих је Живојин Лазић, из мионичког Санковића.
Њему је посвећена позоришна представа, монодрама "Ратни дневник".

"Представа је веома специфична управо зато што покушава да осветли причу из угла малог човека, дакле обичних редова, војника, који поред херојства доноси и ону људску причу, оно што ми не видимо у оним великим генералско херојским причама", наводи Мирослав Трифуновић, редитељ представе.

Монодраму "Ратни дневник Живојина Лазића" за своје суграђане, поводом дана вароши, приредио је Културни центар Мионица.

број коментара 0 Пошаљи коментар