Основци из Бање Ковиљаче положили испит из хуманости

Ученици нижих разреда Основне школе у Бањи Ковиљачи више пута су положили испит из хуманости, најпре помажући својим другарима из одељења, али и деци из мигрантских породица која са њима иду у школу. У намери да им се захвале, мештани Ковиљаче и бивши ученици те школе организовали су приредбу у оквиру које су најмлађим херојима доделили поклоне.

У време када је вршњачко насиље у школама све присутније, појавили су се они. Деца код којих је другарство на цени. Деца која се међусубно не разликују по материјалном статусу, већ која деле са онима који имају мање од њих.

"Ми, односно наша школа, стално учествујемо у неким акцијама да помогнемо другима и ја бих желела када порастем да исто тако помажем деци којој треба помоћ", каже Јана Вуловић из Бање Ковиљаче.

Готово све хуманитарне акције које су у школи покренуте биле су, кажу, на иницијативу најмлађих ђака, након чега су се прикључили запослени, али и мештани. Новац су прикупљали за школски прибор, обућу и одећу, али и за другаре којима је била неопходна здравствена помоћ.

"Наша је школа препознатљива што се тиче хуманитарних акција, то нам је прешло у традицију, више година то радимо, скупљамо помоћ примера ради ученицима који су мало слабијег имовног стања, за матурске вечери или уџбенике, екскурзије, топли оброк", објашњава Драган Гаврић, директор ОШ "Вера Благојевић".

У намери да малим херојима одају признање, мештани Бање Ковиљаче били су сложни, а свој допринос дали су и бивши ученици основне школе у том месту.

Драган Јагодић, вероучитељ, каже да су сви узели врло радо учешће у овој акцији.

"Уствари су потврдили оно што смо ми деци говорили, често та оцена није толико битна, већ је битно оно у какву ћемо особу израсти", додаје Јагодић.

И док су пред њима многа знања која тек треба да усвоје, најважнију лекцију у животу већ су научили, а то је да буду добри људи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 25. јан 2019, 22:15) - anonymous [нерегистровани]

Bravo lepi nasi!

Samo nastavite tako, bar cete biti deo bolje Srbije.