Качаревачка фазанерија

Ловачко удружење "Сиви соко" у Качареву постоји већ 73 године, а од пре 10-так година овде имају и своју фазанерију у којој узгајају и до 400 фазана. Преко зиме брину о њима и обезбеђују им храну.

Разнобојни фазани ловачког друштва "Сиви соко" улепшавају читаво село, а ловци кажу да је лако ловити животиње, али треба о њима и бринути током читаве године, а посебно када падне снег и када у пољу нема хране. Направили су зато у атару хранилице, где доносе кукуруз, а у фазанерији сваког дана обезбеде им око 20 килограма разног концентрата и купуса.

 

"Трудимо се да одржимо ловиште и да буде што племетије. Желели смо што више дивљачи и тако је и настао и овај објекат у којем сами производимо и бринемо о фазанима, које касније и пуштамо у природу. Лов није само одстрел дивљачи", каже Милорад Ђурица, председник ловачког друштва "Сиви Соко" из Качарева.

Качаревци планирају да прошире објекат и да набаве још птица и животиња које ће оплеменити село.

"Желимо да се проширимо и да узгајамо и дивље патке, јер често нам у посету долазе из школе и предшколске установе и да имамо што више тога да им покажемо, а ту нам је близу и вештачко језеро", каже Јован Стојановски, секретар ловачког друштва "Сиви Соко"-Качарево.

Чланови ловачког друштва "Сиви соко" нису само Качаревци већ и људи различитих професија из других градова који им често помажу, а овде воле да дођу ради дружења.

"Морам да похвалим неурохирурга са ВМА Љубодрага Минића који нам много помаже и један је од ретко добрих људи који је за Качарево учинио много више него и наши родитељи", каже ловац Станимир Павловски-Тане.

Ловци се окупљају у центру села у свом дому где размењују искуства и праве планове за будућност, а често евоцирају успомене и на своје бивше чланове.

број коментара 0 Пошаљи коментар